Bineînțeles că știința și tehnica nu puteau să stea cu brațele încrucișate constatînd ravagiile pe care le face această boală a secolului reprezentată de insomnie. Bineînțeles că rezultatele acestei colaborări au început să-și facă apariția. lată enumerarea a doar cîteva dintre mijloacele tehnice puse la punct pînă la ora actuală. Astfel medici neurologi din München, R. F. Germania ajutati de experimentați tehnicieni au imaginat un pat care se leagănă, executînd mișcările de rigoare în ritmul dorit de cel care îl folosește. Patuleagăn a fost încercat pe opt insomnici inveterați și pe trei persoane cu somn absolut normal. Acestea din urmă nu au fost deranjate de pendulările patului, după cum ne asigură ex- perimentatorii, în vreme ce la insomnici numărul trezirilor din timpul nopții s-a redus la jumătate. Mai mult decît atît, traseele electro-encefalografice efectuate cu prilejul acestei experimentări indică că s-a dublat și perioada de somn profund.
Un alt aparat pentru combaterea insomniilor, a cărui folosire nu are efecte secundare, a fost conceput la Institutul de Igienă a Muncii, din Moscova. Functionarea sa se bazează pe emiterea unor semnale luminoase și sonore într-un anumit ritm, corespunzînd bioritmului pacientului. Pentru vindecarea insomniilor, ne asigură specialiștii care au conceput acest aparat, sînt de regulă necesare doar șase ședințe de tratament cu durata de 25-30 de minute. Aparatul se prezintă sub forma unui glob cu o gamă largă de variații coloristice, sau de variații ale intensității luminoase, ceea ce permite mai multor bolnavi să-l folosească simultan.
La rîndul ei o întreprindere britanică pentru aparate de uz casnic, din Sussex, a pus la punct un dispozitiv electronic destinat să ajute pe părinții care au probleme cu adormirea copii. for. Aparatul cu dimensiunile de 14.5/8/4 cm. emite sunete de tipul celor pe care copilul le aude în pintecul mamei înainte de a se naște. Astfel copilul este cuprins de un sentiment de siguranță și adoarme ușor. Dispozitivele de acest fel pot fi utile și adultilor ajutîndu-i să adoarmă. Încercările efectuate într-un salon de spital în care erau internați bolnavi care suferiseră arsuri și, implicit, sufereau și de insomnie, au dat rezultate pozitive. Cînd este pus în funcțiune un asemenea aparat reproduce de data aceasta zgomotul valurilor mării. Pentru obtinerea unor efecte soporifice, adică producătoare de somn, maxime, intensitatea sunetului trebuie astfel reglată încît să acopere celelalte zgomote, dar să nu devină supărător. După 20 de minute aparatul se oprește automat, dar prin apăsarea pe unicul buton cu care este dotat, se poate obține încă o „porție” de valuri. Interesant este că aparatul de care vorbim este alimentat de o baterie obișnuită de 9 volți.
Mai semnalăm performanța obținută de o firmă vest-germană care folosește în scopuri hipnogene impulsurile electrice. Dispozitivul în cauză se compune din cîtiva electrozi, plasați în ramele unor ochelari opaci, legați de un mic generator. O minusculă baterie, a cărei putere înseamnă a mia parte din energia necesară aprinderii unui beculet, emite slabe impulsuri asupra centrilor somnului, aflați în hipotalamus. In mai puțin de zece minute se instalează – ne asigură specialiștii implicați în construcția acestui dispozitiv somnul.
Image by StockSnap from Pixabay