Mijloace și metode de explorare a stării de sănătate

0
Mijloace și metode de explorare a stării de sănătate
-Anunț-

Pe plan bio-medical, progresele extraordinare făcute în ultimele decenii, au permis o explorare mult mai aprofundată a stării de sănătate. Dispunem astăzi de posibilități de investigație mult mai fine și mult mai precise, care depășesc cu mult simțurile noastre comune de apreciere, pentru descoperirea cit mai precoce a stărilor anormale, a devierilor de la sănătate. Astfel, introducerea unor tehnici noi, neinvazive, au făcut ca organismul uman să devină astăzi din ce în ce mai transparent și accesibil explorărilor morfologice cele mai fine, cu detectarea celor mai mici modificări anatomice prin: tomografie computerizată (scanner) care ne redă tot organismul uman în secțiuni anatomice de 1—3 mm. Tot atât de utile Sunt: ultrasonografia (ecografia), scintigrafia, rezonanța magnetică nucleară etc. Putem explora, văzând în direct, tot interiorul tubului digestiv sau al arborelui traheobronșic cu ajutorul fibroscoapelor. Alte progrese tehnice de explorare sunt tehnici de biochimie și histochimie, teste Imunologice complexe, electronoscopie, metode rapide de efectuare a analizelor (automatizarea aparaturii de laborator).

Dispunem deci de metode pentru decelarea stării de sănătate într-un sens mult mai profund, mai perfecționat și mai precoce. De aceea, nu mai putem avea siguranța absolută că suntem deplin sănătoși, atât cât constatăm prin simțurile noastre. Putem afirma uneori, cu deplină sinceritate, că ne simțim sănătoși, deși, In realitate, am deviat deja de la echilibrul optim al funcțiilor organismului caracteristice sănătății. Poate că avea oarecare dreptate scriitorul Jules Romains cu paradoxul Bău: „oamenii sănătoși sunt acei oameni bolnavi care se ignoră’.

Nu este suficient să spunem:’ „nu am simțit nimic” sau „nu m-a durut nimic” pentru a ne Încredința că suntem sănătoși. Cele mai rele boli sunt cele care nu încep cu dureri. Apoi există boli, care se manifestă la început prin simptome foarte discrete, greu sesizabile și care nu Sânt luate In geamă de un om ocupat.  Așa se Întâmplă cu hipertensiunea arterială, arterioscleroza, hepatopatiile cronice, boli pe care numai un examen medical periodic atent Io poate descoperi. Deseori medicii se află In situația neplăcută dea descoperi aceste boli în stare Înaintată, după ce simptomele lor de început au scăpat cu totul posibilităților pacientului de a le sesiza prin autoexaminare.

Citește și:   Nevroglia

„Cunoaște-te pe tine spune un vechi aforism grecesc, și totuși, cât de departe suntem încă față de acest sfat înțelept.„

Vom arăta mai departe că astăzi este totuși posibil, ca prin controale medicale periodice, care In țara noastră se aplică din ce În ce mai mult, să putem descoperi cât mai timpuriu tendințe morbide și boli, ceea ce va permite să se ia măsurile de Împiedicare a progresului acestor boli.

Iată deci că ceea ce înțelegem de obicei prin sănătate deplină, poate să nu mai corespundă stării reale științifice, datorită fie imperfecțiunii posibilităților noastre de a ne analiza, fie neatenției cu care trecem peste unele simptome, sau chiar neglijenței cu care obișnuim să le înregistrăm și să luăm măsuri. În acest mod se dezvoltă o mare hipertensiune arterială până la obosirea inimii (insuficiență cardiacă) sau la apariția unui accident vascular cerebral (hemoragie cerebrală). Chiar și neglijarea tratamentului unor carii dentare constituie un exemplu tot atât de rău, deoarece treptat se ajunge la pierderi mari dentare, necesitatea de proteze ori producerea unor infecții cu punct de plecare dentar.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.