Micul stomac izolat

0
Micul stomac izolat
-Anunț-

In cazul prinzului fictiv, producerea sucului gastric este studiată numai in perioada cand alimentele se găsesc in gură. Dar cum se secretă suculatunci cand hrana ajunge in stomac?

Pentru rezolvarea acestei probleme, Pavlov a propus o nouă operatie, perfectionînd metoda utilizată anterior de savantul german Heidenhein Pavlov a creat aşa-numitul ,,mic stomac izolat”, separand complet o mică portiune din stomac de restul stomacului. In acest caz, spre deosebire de Heidenhein, Pavlov a reuşit ca nervii şi vasele sanguine ale ,micului” stomac izolat să nu fie lezate în timpul operatiei. în ,,micul” stomac s-a introdus un tub fistulă redus ca mărime, prin care se scurgea sucul fără impurităti (căci hrana nu ajungea în ,,micul” stomac). Sucul se elimina şi atunci cand alimentele se găseau în gura cainelui şi cand alimentele ajungeau în stomacul ,,mare”. Cainele operat în acest mod nu trebuia hrănit artificial, deoarece hrana din stomacul ,,mare” trecea liber mai departe în intestin.

In acest mod Pavlov şi numeroşii săi colaboratori au studiat în detaliu felul in care se secretă sucul gastric după diverse alimentatii, felul în care se modifică compozitia si alte proprietăti ale sucului în functie de hrana pe care o primeşte cainele.

Ulterior, I. P. Pavlov şi colaboratorii săi au pus la punct în amănunt si metoda creării fistulelor cronice ale glandelor salivare, pancreasului, veziculei biliare şi ficatului.

Numeroasele experiente făcute pe caini şi pe alte animale au permis studierea aprofundată a digestiei în diferitele portiuni ale tractului digestiv.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.