
Nu intrăm însă în contact cu animalele numai în propriile case, ci și într-o mulțime de locuri publice. Printre acestea se numără grădini le zoologice, fermele pentru copii, unde animalele pot fi mângâiate, târgurile agricole și fermele. Între 1991 și 2005 au fost aduse la cunoștința autorităților de sănătate publică din Canada și Statele Unite cincizeci și cinci de cazuri de îmbolnăvire provocate de contactul cu animalele din aceste locuri publice.
În 1999, izbucnirea unor cazuri de infecție gastrointestinală gravă cu E. coli O157:H7 a fost asociată cu iezii și mieii dintr-o fermă pentru copii, amplasată în cadrul unui târg de toamnă din London, Ontario, iar, între 2004 și 2005, o sută șaptezeci și trei de persoane s-au îmbolnăvit după ce au mângâiat animalele din grădini similare, aflate în Caro lina de Nord, Florida și Arizona. Același microb a provocat infectarea a cincizeci și șase de copii care au vizitat ferme din Pennsylvania și Washington; nouăsprezece dintre aceștia au necesitat spitalizare.
Acest fenomen nu se limitează numai la spațiul nord-american. Izbucnirea câtorva cazuri în Țara Galilor, după un festival organizat într-o fermă, a afectat șaisprezece copii și un adult; zece copii au fost spitalizați, iar trei au contractat sindromul hemolitic uremic, ceea ce însemna că toxinele bacteriei atacaseră rinichii. Alte boli asociate cu expozițiile de animale au inclus unii dintre cei mai de seamă jucători ai Microbilor , precum Salmonella, Campylobacter, tuberculoza, rabia, Giardia, virusul orf, tularemia și herpesul. Oricât de tragice ar părea aceste cazuri, trebuie să înțelegem întreg contextul. Mai mult de cincizeci de mii de oameni au vizitat ferma din Țara Galilor fără să pățească nimic și se estimează că zece milioane de oameni frecventează anual fermele cu porțile deschise din Anglia și Țara Galilor. Milioane de oameni vizitează, de asemene anual, târguri de toamnă, grădini zoologice, grădini pentru copii și expoziții de animale, iar cei mai mulți dintre aceștia nu au nici o problemă.
În Canada, Statele Unite și Regatul Unit au fost elaborate principii cadru pentru organizatorii expozițiilor de animale, ce sublinia za importanța curățeniei mediului, iar organizatorii sunt obligați să amenajeze spații unde vizitatorii se pot spăla pe mâini. Majoritatea cazurilor de îmbolnăvire înregistrate sunt asociate cu hrana, fie hrana consumată de oameni în timpul vizitării fermei, fie hrana dată animalelor. Singura măsură importantă de prevenire a infecțiilor este să vă spălați pe mâini și să curățați mâinile copiilor dumneavoastră înainte de a părăsi ferma (chiar dacă nu ați atins animalele). În plus, cel mai bine este să lăsați acasă suzetele și biberoanele deoarece acestea se pot contamina foarte repede. Trebuie să țineți minte totodată că, in aceste situații, animalele devin agitate, ceea ce crește șansele de eliminare a microbilor prin fecale. Astfel, fermierilor și personalului din grădinile zoologice li se oferă principii cadru pentru a asigura un mediu liniștit în care să-și crească animalele. Legătura dintre oameni și animale, fie că vorbim despre animale de casă sau animale crescute în spații publice, precum fermele sau grădinile zoologice, face parte din modul nostru de viață și poate fi plină de satisfacții și sigură atâta timp cât suntem precauți.
Acum am încheiat turul nostru prin cartier, vizitând o serie de zone în care stau adesea la pândă membrii Microbilor În ciuda progresului extraordinar realizat atât în prevenirea, cât și în tratarea infecțiilor, încă trebuie să fim atenți la vechile riscuri, dar să ne ferim și de cele noi, care apar în fiecare zi. Indiferent dacă microbii se găsesc în casele noastre, în parcuri sau în clădiri publice, cea mai bună metodă de a ne apăra este să ne spălăm pe mâini și să ne asigurăm că și ceilalți fac la fel. Știind ce măsuri trebuie să luăm pentru a preveni infecțiile provocate de microbii prezenți la animale, în apă și în propriile noastre curți, ne putem menține sănătatea atunci când stăm în casă. În continuare, vom analiza acele reguli simple care ne pot ajuta să rămânem sănătoși când călătorim în străinătate.