Microbii din cartier

0
Microbii din cartier
-Anunț-

În septembrie 2000, un doctor din Watsonville, California, o examina pe cea de-a patra pacientă din acea lună care prezenta niște abcese ciudate pe picioare. Se întâmpla ceva straniu. Toate cele patru femei prezentau umflături dureroase, roșii și supurante la nivelul gambei, iar acum, consultând ultima pacientă, descoperise că toate își făcuseră pedichiura cu câteva zile înainte de apariția inflamațiilor. A contactat autoritatea locală de sănătate publică pentru a investiga problema în amănunt.

Investigația a scos la iveală faptul că femeile își făcuseră pedichiura la același salon popular de cosmetică. Au fost luate probe din răni și trimise la laborator, iar inspectorii de sănătate publică au luat mostre din apa folosită în saloanele de pedichiură. După cum era de așteptat, în probele extrase din leziuni, dar și în cele prelevate de la salonul de cosmetică, au fost găsite urme de Mycobacterium fortuitum, un microb neobișnuit, care se găsește de obicei în sistemele de alimentare cu apă, dar rareori ridică probleme. În cele din urmă, o sută zece femei s-au prezentat la spital cu aceste umflături supărătoare și persistente. Pe picioarele unei tinere apăruseră mai mult de treizeci de abcese purulente; altă pacientă era convinsă că avea ploșnițe și și-a dezinfectat toată casa.

M. Fortuitum găsise mediul perfect în care să prospere și se multiplicase atât de mult, încât acum putea invada până și cele mai mici zgârieturi și leziuni ale pielii. Femeile care se epilaseră pe picioare cu douăzeci și patru de ore înainte de pedichiură oferiseră microbului o cale ideală de acces. Aceste abcese sunt greu de vindecat, necesitând uneori chiar și șase luni de tratament cu antibiotice. Chiar și după încheierea completă a tratamentului, majoritatea femeilor rămân cu cicatrici pe viață. Bazinele pentru picioare, care nu fuseseră curățate sau dezinfectate așa cum trebuia, au stat la baza acestei infecții, care a afectat mai mult de o sută de persoane.

Citește și:   Uzul și abuzul de antibiotice

În acest capitol vom face câțiva pași prin cartier și vom vizita acele locuri în care se ascund, de regulă, microbii. Vom examina mai atent saloanele cosmetice și centrele de relaxare, toaletele publice și locurile de întâlnire, chiar și propriile case și grădini și vom analiza microbii care se dezvoltă de minune în aceste medii. Vom vedea cum diversele departamente ale Microbilor  s-au adaptat pentru a supraviețui în aceste locuri și ce măsuri putem lua pentru a ne asigura că nu vor ajunge într-o poziție dominantă.

SPAȚIILE INTERIOARE

Începând cu nenumăratele spații închise pe care le vizităm, haideți să examinăm mai atent impactul Microbilor  asupra sisteme lor noastre de sănătate și modul în care s-a extins fenomenul super microbului din spitale în restul comunității.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.