Microbi buni, microbi răi

0
Microbi buni, microbi răi
Microbi buni, microbi răi
-Anunț-

Doctorița aruncă un ochi peste fișa medicală în timp ce deschidea ușa cabinetului de consultații. Era o zi plină, iar pacienta fusese strecurată în programul ei. Proaspăta mămică, cu bebelușul plângându-i în poală, părea stresată și obosită. Peste noapte, cel mic făcuse febră, era în mod evident agitat și nu se simțea bine. Mama îi dădu se medicamente pentru scăderea febrei, însă era sigură că bebelușul suferea de o infecție la ureche și avea nevoie de antibiotice. Simțind presiunea din aglomerata sală de așteptare și știind că era deja cu o jumătate de oră în urmă, doctorița a ezitat. Intuiția îi spunea că bebelușul luase probabil un virus și că simptomele ar fi trecut de la sine în câteva zile. Însă mama insista; nu mai putea suporta încă o noapte nedormită din pricina grijii.

Doctorii din întreaga lume se confruntă zilnic cu această dilemă. Cum sistemele noastre de îngrijire medicală sunt supraîncărcate, multor specialiști le este foarte greu să-și facă timp să-i liniștească pe pacienți și să le explice de ce nu ar funcționa antibioticele în cazul lor. Pentru ei este mult mai simplu și economisesc timp prețios dacă cedează în fața cererilor pentru antibiotice. Aceste medicamente puternice sunt disponibile de numai câteva decenii, însă și-au câștigat reputația de ,,leacuri-minune”, salvând oamenii de la infecții altădată letale. Însă, în această frenezie, oamenii au scăpat din vedere faptul că ele sunt eficiente numai împotriva bacteriilor, nu și a virusurilor. Acum știm că abuzul și întrebuințarea greșită a acestor medicamente miraculoase pot să ne afecteze pe termen lung sistemul imunitar, atât de important pentru organism, și să ne pună sănătatea în pericol. Ce bine ar fi dacă oamenii ar înțelege această deosebire.

Citește și:   Microbii din alimente și băuturi

În fiecare zi, mass-media ne bombardează cu articole din domeniul medical, ce tratează absolut orice subiect, de la pastile miraculoase la supermicrobi. În plus, suntem hărțuiți de campaniile publicitare agresive ale companiilor farmaceutice care ridică în slăvi tot felul de pastile, promițând un leac pentru orice durere. Este aproape imposibil să deosebim realitatea de ficțiune. Ne-ar fi de ajutor dacă am înțelege de ce ne îmbolnăvim și care sunt cauzele acestor infecții supărătoare. Această carte vă va conduce prin universul complex al microbilor – atât al celor care provoacă boli, cât și al celor care, dimpotrivă, ne ajută să ne menținem sănătoși. Vom discuta despre miturile și concepțiile greșite pe care doctorul dumneavoastră nu are întotdeauna timp să vi le explice și ne vom lămuri de ce este atât de important pentru sănătatea noastră să cunoaștem deosebirile fundamenta le dintre virusuri, bacterii, ciuperci și paraziți. Vom elucida universul complex al medicamentelor și vom cerceta istoria fascinantă a vaccinurilor, antibioticelor și a altor măsuri concepute pentru a ne proteja de unii dintre cei mai înfricoșători infractori ai lumii microbilor, aflată în permanentă schimbare. Vom explora lumea supermicrobilor și vom demonstra cum acțiunile noastre pot amplifica pericolul reprezentat de aceștia. Vom diseca virusul, vom demasca mecanismele sale interne de funcționare și vom afla cele trei reguli simple care ne ajută să ne menținem sănătoși: să ne spălăm pe mâini, să ducem mâna la gură când tușim și să stăm acasă când avem febră. După mai bine de o sută de ani, cuvintele doctorului William Osler încă rămân valabile: „Apa, săpunul și bunul-simt sunt cei mai buni dezinfectanți.”

Citește și:   Difteria. Poveste

MICROBII

Mii de oameni se îmbolnăvesc din cauza microorganismelor pe care le preiau din neglijență de pe suprafețe contaminate, le înghit împreună cu alimentele sau le inhalează din aer. Microbi ca virusurile, bacteriile, ciupercile sau paraziții pot provoca ore nesfârșite de suferință, când, de fapt, în mare parte, aceasta poate fi prevenită.

Haideți să pătrundem, așadar, în universul înfiorător al Microbilor, o corporație de talie mondială, care domină planeta noastră de trei miliarde de ani. Ca în orice conglomerat mondial, și în lumea microbilor există mai multe departamente și, deși toți pot provoca boli, unii dintre ei au și efecte benefice.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.