Medicamente cu acțiune asupra sistemului nervos central

0
-Anunț-

Substanțele somnifere (hipnotice) care determină sau ușurează apariția somnului, eventual îl prelungesc. Somnul dat de acestea este în linii generale asemănător somnului normal fiziologic.

Cele mai utilizate somnifere sunt: ciclobarbitalul, fenobarbitalul (luminal), dormitalul, nitrazepamul. Folosirea lor trebuie făcută cu prudență, pentru că pot să dea obișnuință. În timpul folosirii lor nu trebuie folosite băuturi alcoolice, deoarece le intensifică acțiunea. Este bine ca asemenea substanțe să nu se asocieze cu alte medicamente fără prescripție medicală, deoarece pot modifica intensitatea și efectul altor produse farmaceutice. Pot determina la trezire oarecare somnolență și stare de buimăceală.

Trebuie utilizate cu multă prudență de persoanele vârstnice, la care pot să aibă efecte paradoxale. Hipnoticele trebuie sul copiilor, care pot să sufere consecințe grave.

Substanțele liniștitoare (tranchilizante) au acțiune de liniștire, de sedare, prin îndepărtarea stării de neliniște, de teamă. Pot să inducă și o ușoară de primare a performanțelor psiho-motorii. Cele mai folosite substanțe din această categorie sunt: diazepamul, oxazepamul, meprobamatul și clordiazepoxidul. Există o tendință rău înțeleasă de a folosi abuziv asemenea substanțe. În cazul utilizării prelungite pot să determine apariția fenomenului de obișnuință (în special meprobamatul). Băuturile alcoolice le intensifică efectul și trebuie excluse în cazul folosirii unor asemenea substanțe.

Trebuie folosite cu prudență și numai în cantități mici la copii. Substanțele stimulatoare ale activității nervoase. Din acestea cel mai frecvent sunt folosite cafeina și benzedrina. În cantități mici pot stimula activitatea mintală, cresc puterea asociativă și cresc randamentul profesional diminuat de oboseală. Folosite prelungit, duc însă la accentuarea oboselii, cu diminuarea performanțelor intelectuale și motorii și la apariția unor tulburări de comportament.

Citește și:   Medicamentele pentru slăbit și regimurile drastice nu folosesc la nimic

Utilizarea lor trebuie făcută numai la recomandarea specialistului. Substanțele analgetice înlătură sau diminuă durerea fizică. Cel mai adesea aceste substanțe scad și febra (efect antipiretic) și au și acțiune antiinflamatoare, în special în afecțiunile reumatismale. Principalele analgetice anti piretice antiinflamatoare sunt acidul acetilsalicilic (aspirina), util în cefalee, nevralgii, mialgii; piramidonul și paracetamolul, utile în special pentru scăderea febrei; fenilbutazona și indometacinul utile în special ca antiinflamatorii antireumatismale.

Preparatele antinevralgice conțin asociații, în cantități diferite, din aceste Stupefiantele sau opiaceele sunt analgetice puternice, care calmează dure substanțe.

Principalele medicamente din această categorie sunt: morfina, mialginul, pentazocina (fortral). Administrarea lor rezervată unor boli grave, poate fi făcută numai de personal calificat și numai în mediu spitalicesc. Asemenea substanțe pot determina fenomene grave de obișnuință și reacții secundare serioase. Nu se administrează la copii și bătrâni.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.