Marea Foamete Irlandeză

0
-Anunț-

Probabil că cel mai cunoscut fungus din istorie este un microb care nu afectează oamenii, însă a schimbat, într-o anumită măsură, înfățișarea lumii. Acest fungus poartă pompoasa denumire latinească de Phytophthora infestans, însă este cunoscut în întreaga lume sub numele de ,,mana cartofului”. Microbul a provocat Marea Foamete Irlandeză din 1845-1849. La acea vreme, era cunoscut ca ,,holera cartofului”, din cauza mirosului îngrozitor, răspândit de cartofii putrezi. Molima s-a soldat cu circa 1,5 milioane de morți pe parcursul a cinci ani și cu exodul a milioane de țărani irlandezi în America de Nord.

Mana cartofului din Irlanda este o poveste cu tâlc, de care trebuie să ținem seama chiar și în ziua de astăzi. În 1533, cartofii au fost importați în Spania din Peru, iar până în 1600, recolta se răspândise și în restul Europei. Soiurile originare din Anzi erau tuberculi viguroși, rezistenți la molime precum mana cartofului. Pe parcursul timpului, s-a eliminat diversitatea genetică a plantei, care îi conferea protecție în mediul sălbatic, pentru a oferi consumatorului un produs mai plăcut la gust și mai uniform. Din păcate, din acel moment, cartoful nu a mai putut să se protejeze de boli.

În 1845, când a izbucnit mana cartofului în Irlanda, aceasta a găsit nenumărate ogoare coapte și predispuse infestării. Populația depindea de această plantă pentru alimentație, iar holera cartofului s-a soldat cu înfometarea a milioane de oameni. Aceeași problemă, a creșterii necontrolate a recoltelor, a avut ca efect distrugerea recolte lor de banane din Ecuador și răspândirea bolilor în viile din Franța. Chiar dacă un singur produs uniform poate fi folositor pe piață și în comerț, în același timp, se dă naștere unui soi slăbit, ce poate cădea ușor pradă forței distrugătoare a multor microbi și poate avea un efect negativ de amploare asupra sănătății societății.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.