Măduva oaselor

0
-Anunț-

Măduva hematogenă a oaselor se găseşte repartizată la adult în corpurile vertebrelor, în oasele craniului, în stern, coaste, omoplaţi și oasele iliace, precum și în oasele mici ale mâinilor și picioarelor și parțial în capetele oaselor lungi. În restul oaselor se găseşte măduvă galbenă, care nu are rol în hematopoieza.

Cu toate că este răspândită în diferite oase, măduva roșie hematogenă formează un organ unitar, care se comportă peste tot la fel, iar reacţiile ei sunt identice, unitare și generale. Măduva oaselor produce, în general, trei serii de celule circulante, care provin din aceeaşi celulă mamă:

– seria roșie, corespunzând în sângele circulant globulelor roşii (hematii); seria albă, corespunzând în sângele circulant globulelor albe (leucoseria megacariocitară, corespunzând în sângele circulant plachetelor sangvine (trombocite).

Actul final al evoluției medulare a celulelor sângelui provenit din cele 3 serii (diabaza) este un fenomen activ, de trecere a celulelor maturizate din măduva în circulația sangvină.

Celulele care alcătuiește seria albă și cea trombocitară emit prelungiri protoplasmatice (pseudopode), cu ajutorul cărora traversează singure peretele vascular și pătrund în circulația generală. Pentru că globulele roșii nu au posibilitatea să emită pseudopode, se dezvoltă cuiburi de elemente ajunse la maturitate și se petrece un fenomen asemănător spargerii unui abces: globulele pătrund în sânge prin dislocarea unui perete vascular.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.