Lăuzia

0
-Anunț-

După naștere începe o nouă perioadă fiziologică care va dura 6-8 săptămâni: lăuzia. In această etapă au loc noi modificări în organismul femeii.

Vulva și perineul, mult destinse in timpul nașterii, încep să-și revină încă din primele zile la normal. Micile pleznituri ale vaginului și vulvei, se cicatrizează și ele în 4-5 zile. Uterul începe să-și micșoreze volumul și concomitent se reface și colul uterin, care a fost larg deschis în timpul nașterii. Refacerea completă durează 2—4 săptămâni.

Una din manifestările importante ale lăuziei este apariția laptelui. In timp ce organele genitale suferă un proces de involuție, sinii ajung la maximum de dezvoltare, începând să secrete lapte. Secreția de lapte se produce sub influența unui hormon hipofizar numit prolactina și este întreținută printr-un mecanism reflex de suptul copilului.

Când începe secreția de lapte, sinii se întăresc, sunt dureroși, iar temperatura locală crește până la 38º. Aceste fenomene cunoscute sub numele de ,, furia laptelui” dispar in 24 până la 48 de ore, după care se instalează secreția normală de lapte. Dacă o femeie întrerupe alăptatul pentru câteva zile își poate pierde laptele.

In timpul lăuziei, rezistența organismului fiind diminuată, femeia este mai expusă să contracteze gripe, infecții intestinale etc. Mijlocul cel mai eficace de a preveni acest lucru este interzicerea vizitelor la femeia lăuză aflată in maternitate. O infecție gripală, de exemplu, care apare in maternitate, se propagă rapid la toate lăuzele, precum și la nou-născuți, la care dă complicații mai grave. De aceea, interzicerea vizitelor la maternitate este o măsură absolut necesară luată in scopul apărării sănătății mamei și nou-născutului.

Citește și:   Avortul - Întreruperea sarcinii

Odinioară se recomanda lăuzei să stea imobilizată la pat timp de 10-12 zile; astăzi se recomandă repaus absolut la pat numai 24 de ore (in cazul de rupturi mai mari de perineu, repausul la pat va fi prelungit la 2-3 zile). Datorită mișcărilor, circulația sângelui este mult avantajată, evitându-se astfel apariția tromboflebitelor; scurgerea loniilor se face mai ușor, iar involuția uterului mai rapid. Ridicarea din pat trebuie să se facă lent și progresiv.

Alimentația rațională a lăuzei are in vedere un dublu scop: satisfacerea nevoilor organismului propriu și menținerea unei secreții suficiente de lapte.

Hrana lăuzei trebuie să fie compusă din alimente proaspete, ușor bile, bogate in vitamine și gustos preparate. Supraalimentația este o prejudecată.

Prin supraalimentație apar tulburări digestive care pot deranja și digestia nou-născutului. In primele 1-2 zile după naștere, alimentația lăuzei va fi compusă din supe de zarzavaturi și de carne, lapte, compoturi, limonade, pâine și dulciuri. Apoi se poate trece la o alimentație completă. Nu are o bază științifică tendința de a se da lăuzei, in primele zile, cantități prea mari de lichide in scopul de a stimula producerea laptelui. In felul acesta nu se obține decât o congestie exagerată a sinilor.

Lăuza nu trebuie să ia nici un medicament fără prescripția medicului, deoarece acesta poate trece prin lapte și să provoace tulburări copilului.

Antipirina, piramidonul și antinevralgicele fac să scadă cantitatea de lapte.

Dacă secreția de lapte este prea abundentă, femeia va reduce cantitatea de lichide. Dacă secreția de lapte este redusă, rezultate bune se obțin cu razele ultraviolete pe sâni și anumite medicamente prescrise de medic.

Citește și:   Ce este un avort?

Pe lângă faptul că oferă copilului toate substanțele necesare creșterii și dezvoltării, alăptarea la sân este și cea mai comodă pentru mamă. Laptele de mamă este totdeauna gata pregătit la ora mesei copilului. Este suficient ca mama să-și spele sânii și mâinile și copilul își poate lua în mod igienic hrana ideală într-un sfert de oră. În plus nou-născutul nu va avea indigestie și crampe și va crește in greutate în ritmul care trebuie. Menținerea acestui neprețuit izvor de lapte necesită în primul rând curățenie. Mâinile lăuzei trebuie să aibă unghiile tăiate scurt și vor fi bine spălate, cu perie și săpun înainte de fiecare supt. Nu este o precauție de prisos să se spele și sânii cu apă și săpun înainte de fiecare supt; mameloanele vor fi in orice caz șterse cu un bine uscate tampon de vată îmbibat într-o soluție de acid boric, apoi vor cu tampoane de vată sterilă. Menținerea uscată și curată a mameloanelor previne apariția fisurilor, porți de intrare pentru infecții. Copilul nu va fi ținut la sân mai mult de 10-15 minute (in această perioadă de timp, el ia cantitatea necesară de lapte), deoarece se irită mameloanele. Dacă cantitatea de lapte este prea mare, și femeia are senzația că nu și-a golit sinul, îl va stoarce cu o pompă sterilizată prin fierbere. Obiceiul de a stoarce sinii cu mina este periculos, deoarece provoacă infecții. In toată perioada alăptării, sinii vor fi menținuți în sutiene de pânză, care pot fi ușor spălate și fierte.

Obiceiurile bune deprinse in maternitate trebuie practicate și după ce lăuza s-a întors acasă. În primul rând ea trebuie să se opună energic asaltului rudelor și prietenilor. Agitația și gălăgia sunt vătămătoare atât pentru ea, cât și pentru copil. Dacă ar fi să dăm un sfat soțului și celorlalți membri ai familiei, atunci este bine să amintim că perioada lăuziei durează totuși 6 săptămâni, chiar dacă femeia se simte excelent după primele zile. Ea nu-și poate relua in totalitate ocupațiile dinainte, ci trebuie menajată, ajutată, in treburile gospodărești, în așa fel incit să aibă timp să se odihnească de mai multe ori pe zi. De felul cum va ști să-și disciplineze copilul, in raport cu sfaturile primite la maternitate, depinde liniștea întregii familii acum mai numeroasă.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.