Lăptișorul de matcă, un produs superconcentrat

0
Lăptișorul de matcă, un produs superconcentrat
-Anunț-

Lăptișorul de matcă, produs de albinele doici pentru hrana larvelor (determinând creșterea și dezvoltarea diferențiată a indivizilor care compun colonia), este un aliment folositor nu numai pentru albine. Prin conținutul de proteine, grăsimi, zahăr, vitamine și substanțe minerale, într-o proporție solicitată de organismul nostru, lăptișorul este un aliment deosebit de activ și pentru om, în mare concurență cu spectrul normei fiziologice recomandate. Se știe astăzi că lăptișorul de matcă conține 65,05% apă și 34,95% sub stanțe uscate, din care 12,34% proteine, 6,46% grăsimi, 12,49% zahăr direct asimilabil, 0,82% cenușă și 2,84% substanțe neidentificate. Mai conține la un gram, următoarele vitamine (în micrograme): 1,5-6,6 tiamină, 8-9,5 riboflavină, 2,3-50,0 piridoxină, 59-149 niacină, 0,2 acid folic etc. La acestea se mai adaugă hormoni, ca și alte substanțe specifice, vitalizante, energizante.

Miere Manuka

Deci, o mare bogăție de factori biotropi, în acord cu recomandările de aport rațional echilibrat prin alimente. Lăptișorul de matcă este așadar o substanță cu structură chimică, elaborată de albinele doici. Se folosește ca hrană timp de 3 zile, pentru toate larvele tinere în procesul lor maturizare postembrionară, iar pentru larvele de matcă este alimentul specific pe tot timpul existenței lor în botcă.

În perioada de 3 zile când larvele de albine lucrătoare consumă, acestea au cea mai mare dezvoltare, crescând în greutate de aproximativ 250 de ori. Matca, folosind ca aliment numai lăptișorul, se maturizează mai repede cu 5-10 zile decât albinele lucrătoare și are la maturitate aproximativ dublul greutății unei albine.

Viața unei albine lucrătoare este de aproximativ 35-40 de zile, în timp ce, utilizând ca aliment numai lăptișorul de matcă, matca are o existență de 5-6 ani și este extrem de prolifică (poate să depună aproximativ 3 000 ouă pe zi). Prin prisma acestor fapte efectele biologice ale lăptișorului de matcă pot fi considerate extraordinare.

Citește și:   Povestea mierii Manuka: Originile și istoria acestui produs uimitor

Apare deci justificată întrebarea dacă nu cumva substanțele cuprinse în acest produs natural determină diferențele de creștere, de longevitate și cele de prolificitate dintre albinele lucrătoare și matca stupului.

Miere Manuka

În biologie și medicină nu este cunoscută altă substanță cu astfel de efecte asupra creșterii, longevității și înmulțirii speciilor. Lăptișorul de matcă în combinație cu alte produse apicole. Dozate în combinații corespunzătoare pentru obținerea diferitelor efecte de terapeutică preventivă și curativă, miere + polen + lăptișor de matcă + apilarnil pot constitui variate sorturi de produse naturale menite să fie utilizate în:

  • ocrotirea mamei și copilului;
  • ocrotirea sănătății adultului;
  • stări carentiale, adică În lipsa unor vitamine, săruri minerale; eforturi fizice deosebite, muncă grea, mediu toxic, activități sportive;
  • al acestor produse poate afecțiuni ale stomacului, ficatului și tractului intestinal;
  • nevroze, insomnii, astenii și stări de convalescentă;
  • afecțiuni ale căilor respiratorii; afecțiuni și carente ale bătrâneții;
  • toate cazurile în care conținutul bogat și activ să ajute omul, în diferite etape ale vieții sale.

Miere Manuka

Cine alege produsele menite să fie consumate, separat sau în combinație intre ele și chiar cu alte substanțe naturale? Răspunsul este categoric: medicul care pune diagnosticul. Cu mierea, polenul, apilarnilul și lăptișorul de matcă, rareori se pot comite greșeli, efectele secundare care ar constitui contraindicații fiind rarisime. Totuși, mierea sau polenul nu înlocuiesc un tratament specific care este de competență medicală. Dar ele pot să prevină îmbolnăvi rea prin fortificarea organismului, iar în caz de îmbolnăvire să constituie un adjuvant prețios al tratamentului specific. Îngrijirea sănătății presupune grijă și pentru frumusețe. Mierea a fost din cele mai vechi timpuri, după cum recomandase Hippocrat, un mijloc curent și eficace pentru menținerea unui ten frumos și proaspăt. Împreună cu ceara și mai recent cu lăptișorul de matcă și apilarnil utilizate în tratament intern, cu polen, produsele stupului curăță și hrănesc pielea. De exemplu, prin conținutul ei nutritiv mierea are efecte prea cunoscute, iar prin prezența inhibinelor, distruge bacteriile de pe tegument. Combinate cu alte substanțe, mierea, ceara, apilarnilul, lăptișorul de matcă au dobândit în prezent – ca substanțe naturale active drept de prioritate în cosmetica cotidiană.

Citește și:   Ce sunt, ce conțin și la ce folosesc produsele apicole?

În mod curent se utilizează măști cosmetice cu miere, în amestecuri variate cu alte produse naturale ca smântână, gălbenuș de ou, ulei și altele. De fapt, în această privință nimic nu este nou sub soare. Și în mormintele faraonilor soțiile stăpânitorilor din vechiul Egipt aveau pentru călătoria lor spre veșnicie și miere și ceară, tot în scopul păstrării frumuseții veșnice.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.