Laptele si dervatele de lapte

0
Laptele si dervatele de lapte
-Anunț-

Laptele şi derivatele de lapte sint alimente foarte utile şi pretioase. Ele sant deosebit de necesare copiilor şi adolescerntilor, gravidelor şi mamelor care alăptează.

Laptele şi derivatele lui constituie surse de proteine superioare şi de grăsimi asimilabile superioare, ca şi de calciu, fosfor şi unele vitamine.

In lapte şi unt se găseşte o cantitate relativ mare de vitamină A in timpul veri, cand animalele se găsesc la păşune şi mănincă multă iarbă, bogată în caroten, care în organismul lor se transformă în vitamină A. In timpul iernii, continutul de vitamină A al laptelui şi untului este de obicei mai scăzut. Cantitatea acestei vitamine în lapte creşte iarna dacă animalele sant hrănite cu nutret însilozat, cosit in perioada înfloririi, cand iarba este mai bogată in caroten.

Branza de vacă, preparată din lapte integral, constituie o bună sursă de proteine şi grăsimi superioare, ca şi de calciu şi fosfor.

Continutul de proteine într-o asemenea brînză ajunge la 15%, iar de grăsimi la 18%. In branza slabă, care se prepară din lapte degresat, continutul de proteine este de 17%, iar de grăsimi 0,5%. Branza şi carnea se deosebesc putin între ele după compozitia lor chimică.

Branza contine o serie de substante utile (colina, metionina etc.), care previn dezvoltarea aterosclerozei.

Consumarea sistematică a laptelui, a derivatelor acide de lapte şi in special a branzei de vacă se recomandă indeosebi oamenilor in varstă.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.