Labirintita

0
-Anunț-

Este infecția urechii interne, a labirintului, fiind provocată cel mai adesea de infecțiile cronice, mai rar acute ale urechii medii și apofizei mastoide.

Se descrie o labirintită acută difuză, când infecția brutală cuprinde labirintul in totalitate și se manifestă prin surditate însoțită de zgomote auriculare, amețeli sub formă de vertij rotator (bolnavul are senzația că obiectele din jur se învârtesc sau că el însuși se învârtește, grețuri, vărsături, paloare, transpirații, stare de rău, tulburări de tonus muscular traduse prin tulburări de echilibru, tendința de a cădea într-o parte, tendința de a devia in mers (deviere influențată de poziția capului, devierea urmând direcția labirintului cu funcția diminuată). La examenul clinic se constată leziunea urechii (perforația timpanică și prezența puroiului cu colesteatom, polipi și nistagmus (mișcări, ritmuri de du-te vino ale globilor oculari in sens orizontal și în același timp mișcări de rotație, formate dintr-o mișcare rapidă (secusa rapidă) spre urechea sănătoasă și o mișcare lentă de revenire, spre urechea bolnavă, a tulburărilor de echilibru.

Leziunile parcelare ale labirintului pot fi limitate la labirintul anterior (bolnavul acuză surditate, zgomote auriculare), sau posterior (bolnavul are grețuri, amețeli, vărsături, nistagmus, tulburări de echilibru).

Apariția complicațiilor labirintice într-o otită cronică premerge o complicație intracraniană gravă, cum ar fi meningita sau abcesul cerebral sau cerebelos și impune intervenția rapidă a medicului specialist.

Tratamentul labirintitei apărută în cursul unei otite acute presupune tratamentul corect al otitei acute supurate: drenajul larg al abcesului cald al casei timpanului și asocierea la tratament a antibioticelor in doză mare (de preferat conform indicațiilor antibiogramei din culturile efectuate din secreția auriculară). În labirintita ce complică evoluția unei otite cronice se indică de urgență tratamentul chirurgical al otitei asociat cu tratamentul cu antibiotice in doze mari. În cazurile in care totuși infecția labirintului nu cedează, se face drenajul acesteia, prin trepanarea chirurgicală a labirintului.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.