La baza mișcărilor stau contracțiile musculare

0
contractiile musculare
-Anunț-

Noi putem provoca în mod voluntar, la dorință, contracția și relaxarea musculaturii. Când noi vrem să ne îndoim mâna din cot, apare o excitatie în celulele nervoase ale scoarței cerebrale, care le transmite pe cai nervoase speciale la măduvă și de acolo la muşchii brațului; ultimii se contract si îndoaie mâna din cot.

Muşchii se inserează pe oase și de aceea, prin contracția lor, ei deplasează diversele părți ale corpului nostru.

Unele oase, bunăoară oasele craniului, sunt strâns unite între ele, astfel că sunt imobile. Majoritatea oaselor sunt unite între ele mobil, ceea ce asigură posibilitatea unor mişcări variate.

Încheieturile mobile dintre oase se numesc articulații. Suprafețele articulare ale oaselor care vin în contact sunt de forme variate; de această formă depinde caracterul mișcărilor posibile: din articulația cotului se poate doar îndoi și îndrepta mâna, pe când articulația umărului sau femorală (sold) permite executarea unor mişcări mai complexe, inclusive a mişcărilor de rotație. Datorită numarului mare de oase mici și a marii mobilități a artieulațiilor, mişcările miinilor și mai ales ale degetelor de la mână sunt deosebit de variate. Miinile omului sunt arma sa principală, cu care au fost înfăptuite marile realizări ale muncii omenești. Nu degeaba se spune despre un muncitor bun că „are mâini de aur”.

Dar, desigur, toate mișcările se realizează sub „conducerea” sistemului nervos central.

Prin contracția lor, muşchii efectuează un lucru mecanic. Activitateaunor muşchi care efectuează așa-numitul lucru dinamic constă în deplasarea diverselor părți ale corpului, bunăoară în cazul mersului, a tăiatului cu ferăstrăul sau a altor munci. Activitatea altor muşchi, care realizează aşa-numitul lucru static, constă în menținerea unei anumite poziții a corpului omului și fixarea diverselor articulații într-o anumită poziție. Dacă muşchii nu s-ar contracta tot timpul, corpul omului nu s-ar putea menține

Citește și:   Curenții electrici din muşchi si sistemul nervos

în poziție verticală. Acest lucru este ușor de observat; îndată ce omul ațipeşte, mușchii lui încep să se relaxeze și capul lui cade pe piept.

În cazul unei musculaturi bine dezvoltate, mai ales a mușchilor spatelui, omul posedă o ținută frumoasă; în cazul unei musculaturi slabe, coloana vertebrală se strambă ușor, omul se gîrbovește, umblă și şade încovoiat. Este foarte important pentru întărirea musculaturii să ne ocupăm cu gimnastica începînd din copilărie. O atenție deosebită trebuie acordată poziției corpului copiilor în perioada școlarității.

People photo created by kjpargeter

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.