
La majoritatea oamenilor, în viața lor de toate zilele există o anumită împărțire a timpului zilei, mai mult sau mai puțin constantă. Cam la aceleași ore, ei se scoală și se culcă, la aceleași ore lucrează și se odihnesc, dejunează, prânzesc și cinează ș. a. m. d.
O anumită succesiune a acestor activități este asociată cu o anumită succesiune a proceselor nervoase din creier, care se repetă zi de zi, stereotip. Ca rezultat se elaborează stereotipul dinamic. De aceea, împărțirea constantă a zilei creează condițiile cele mai favorabile, atât pentru muncă, cât şi pentru odihnă.
Totuşi, în însăși denumirea de „stereotip dinamic“ se subliniază că ele se pot schimba, restructura. Se poate, desigur, modifica și împărțirea zilei și într-o serie de cazuri acest lucru este chiar necesar, fie deoarece condițiile de viață sau de muncă s-au modificat mult, fie deoarece împărțirea obişnuită, veche, a timpului zilei s-a dovedit dăunătoare pentru sănătate. Dar nu este de dorit să se schimbe împărțirea zilei prea des, deoarece schimbarea cere în primul rând un mare efort din partea sistemului nervos, care e nevoit să elaboreze un nou stereotip dinamic și este cu totul inadmisibil să se facă aceasta zilnic, adică să nu te ții practic de nici o ordine și să nu ai ore anumite nici pentru muncă și odihnă, nici pentru mîncare și somn. Un asemenea mod dezordonat de viață se resfrânge negativ asupra sănătății și capacității de lucru.
Foto: Freepik