Iluminatul la locul de munca

0
Iluminatul la locul de munca
-Anunț-

Iluminatul bun al locului de muncă, pe lângă că favorizează creşterea productivității muncii, face ca munca să fie mai puțin obositoare. Iluminatul trebuie să fie suficient și nu puternic, pentru a nu jena ochii.

Se recomandă ca lumina să cadă pe locul de muncă din stânga, în aşa fel încât suprafața de lucru să fie iluminată uniform, fără porțiuni întunecate sau umbre.

Cel mai comod este să se lucreze la lumina de zi. Lumina solară difuză este cea mai bună sursă de lumină; pe lângă aceasta, ea are o influență favorabilă asupra întregului organism şi contribuie la crearea unei bune dispoziții; în sfârşit, în compoziția luminii solare intră razele ultraviolete, care sunt capabile să distrugă eventualii microbi din aer, de pe pereți, mobile și alte obiecte din încăpere.

Dacă se utilizează iluminatul artificial este necesar să se acopere sursa de lumină cu un abajur, căci în caz contrar lumina foarte vie a filamentului becului duce la obosirea ochilor.

În nici un caz nu trebuie utilizate abajururi roșii, deoarece ochiul este cel mai puțin sensibil tocmai la razele roșii. Pentru a feri ochii de strălucirea exagerată a filamentului, cel mai bine este să se utilizeze becurile electrice mate.

Trebuie iluminat bine nu numai locul de muncă, dar și întreaga încăpere în care se lucrează.

In caz contrar, ochiul celui care muncește va trece adesea de la o lumină vie la una slabă. Până când ochii se adaptează în urma trecerii de la o lumină mai intensă la una mai slabă, muncitorul deosebește mai greu obiectele mici.  Aceasta îngreunează munca, o face mai obositoare și, după cum au arătat cercetările, duce la scăderea sensibilității celorlalte organe de simț.

Citește și:   Zgomotul ne împiedică să lucrăm bine și ne obosește

În ultimii ani au început să fie utilizate lămpile luminiscente cu lumină de zi și albă.

În acestea predomină razele albastre-verzi, pe când în lumina becurilor electrice obişnuite cu filamente incandescente predomină razele roşii-portocalii. Avantajul noilor lămpi constă în faptul că lumina lor se apropie cel mai mult în ceea ce privește compoziția spectrală de lumina solară.

Iluminând corect locul de muncă și întreaga încăpere de lucru, noi vom face munca mai putin obositoare.

Business photo created by senivpetro

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.