Hormonii și sexualitatea

0
Hormonii și sexualitatea
-Anunț-

În determinarea sexului hormonii si mai ales androgenii joaca un rol important. Primul pas al sexualizării are loc o data cu formarea oului, care conține informația genetica sub forma a doi cromozomi sexuali, care sat XX la femeie si XY la bărbat.

Toate celulele organismului uman vor purta aceasta diferențiere sexuala

Programul genetic conținut în cromozomii sexuali determina diferențierea gonadei, a organului genital intern în testicul la bărbat si în ovar la femeie.

Restul aparatului genital conține În această etapă atât elemente feminine, et si masculine. Hormonii androgeni produși de testicul vor determina dezvoltarea pe linie masculină, iar în absenta acestor hormoni se dezvolta în aparat genital feminin. Tot în aceasta perioada embrionară hormonii de vermina modelul comportamentului sexual prin setianea lor asupra creierului, respectiv al motivației sexuale de tip masculin în prezența androgenilor și de tip feminin în absența lor.

După naștere, diferențierea sexuală se perfecționează atât prin intervenția hormonilor sexuali, cit și prin intervenția factorilor psihosociali care intervin în procesul de învățare a rolului sexual pe care îl va juca individul.

Dintre hormonii sexuali ai ovarului estrogenii vor asigura dezvoltarea morfologică a aparatului genital și a caracterelor sexuale secundare la femeie; tot estrogenii, împreună cu progesteronul, prin secretarea lor ritmică de către ovar, vor determina modificările ciclice ale mucoasei uterine, terminate cu eliminarea acesteia în cursul menstruației lunare. Testosteronul va maturiza structurile masculine la bărbat. Bineînțeles că aceste fenomene au loc la pubertate, adică intre 10 și 18 ani, când gonadele intră în funcțiune, iar individul devine capabil de reproducere. Tot la pubertate motivația sexuală a omului numită libido se activează și apare atracția sexuală. Pentru aceasta la om este absolut necesară o cantitate semnificativă de hormoni androgeni sau estrogeni în circulația sangvină.

Citește și:   Tiroiditele

Când ovarul nu mai secretă suficienți hormoni, menstruația nu mai apare, ceea ce în mod normal se întâmplă la menopauză. Din cu totul alte motive menstruația se oprește temporar dacă femeia rămâne. La bărbat testiculul nu își diminuă funcția cu aceeași brutalitate o dată cu vârsta; de aceea existența climacteriului masculin este controversată.

După climacteriul feminin și masculin aparatul genital involuează treptat, iar libidoul scade, menținându-se numai memoria experiențelor anterioare.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.