Hipertiroidia înseamnă funcția în exces a tiroidei și inundarea organismului cu hormoni tiroidieni în exces, care determină apariția unor simptome caracteristice. Aspectul bolnavului cu hipertiroidie este caracteristic: este un bolnav slab, agitat ,nervos“, vorbește mult și repede, transpiră și roșește ușor.
Hipertiroidia se asociază cu creșterea volumului glandei tiroide, iar atunci când apar și modificări oculare, cu protruzia globilor oculari, se numește boala Graves-Basedow.
Adultul cu hipertiroidie slăbește rapid și masiv în greutate, în pofida aportului alimentar exagerat; masele adipoase și musculare se topesc, iar forța musculară și rezistenta la efort fizic diminuă. Bolnavul se plânge că i se taie picioarele“ sau „ii fug picioarele de sub el“ atunci când urcă sau coboară scările. Tulburările neurologice sunt evidente și supărătoare: tremurături ale mâinilor când stă cu brațele întinse înainte și degetele răsfirate, tremurături care pot cuprinde întreg corpul. Faciesul este cu privire fixă, ochii larg deschiși, clipind rar, semne care dau privirii aspectul de „teamă“.
Bolnavii se plâng de insomnii și palpitații. Hiperexcitabilitatea sistemului nervos le determină tulburări psihocomportamentale: sunt irascibili, neliniștiți, conștienți de starea lor, dar nu se pot stăpâni. Un hipertiroidian este dificil în familie și societate. Cu o emotivitate exagerată, plânge și râde ușor, iar ideația este rapidă, mergând până la fuga de idei.
În cursul evoluției tireotoxicozei poate să apară un accident acut denumit criza tireotoxică sau encefalopatia tireotoxică, declanșată de infecții intercurente, stresuri. Tabloul clinic este dominat de tulburările neuropsihice: agitație psihomotorie, delir, stări confuzionale, halucinații auditive și vizuale, care necesită instituirea de urgență a tratamentului, boala evoluând rapid către exitus.
Hipertiroidismul la copil debutează în peste 80% din cazuri după vârsta de 10 ani și este mai frecvent la fete decât la băieți. Semnele de debut sunt pierderea greutății în condițiile unui aport alimentar normal sau crescut, tahicardia inexplicabilă, care se menține și în somn, nervozitate, logoree.
Copiii sunt irascibili, neascultători, cu randament școlar scăzut, datorită lipsei de atenție și concentrație. Ritmul creșterii în hipertiroidismul infantil este accelerat, copiii având o înălțime medie peste normal. În unele cazuri, hipertiroidismul poate întârzia maturația sexuală. Postoperator pot să apară tulburări ale ciclului menstrual la fete, fertilitate scăzută și risc de avort crescut după concepție.
Tratamentul hipertiroidismului are ca obiectiv normalizarea producției de hormoni tiroidieni. Mijloacele terapeutice sunt medicamentoase. Administrarea de antitiroidiene de sinteză (Carbimazol, Metiltiouracil) se face în doze potrivite și timp îndelungat (intre 6-24 luni), în funcție de gravitatea bolii.
Tratamentul chirurgical (tiroidectomia subtotală) se aplică în recidivele bolii, însă totdeauna după echilibrarea medicamentoasă corectă. Se asociază cu regim de viață echilibrat, cu evitarea eforturilor fizice și intelectuale, evitarea emoțiilor și a supărărilor, curele climatice de altitudine medie (600 – 1000 m). Regimul alimentar trebuie să fie complex, echilibrat în principii nutritive, bogat în vitamine, cu interzicerea excitanților (alcool, cafea, condimente, tutun).