Herpes labial – Simptome, cauze, diagnostic, tratament și prevenire

0
-Anunț-

Herpesul bucal sunt vezicule mici, dureroase, care se formează de obicei pe sau în apropierea buzelor. Aceste vezicule minuscule pline de lichid sunt uneori numite vezicule febrile sau herpes oral.

Herpesul bucal sunt foarte contagioase și se pot răspândi prin salivă sau contactul cu pielea. Este o afecțiune comună, unii oameni trecând prin primul focar în timpul copilăriei.

Nu există nici un remediu pentru herpesul bucal, dar vestea bună este că multe leziuni dispar de obicei de la sine într-o săptămână sau două și nu lasă nicio urmă.

Pentru a calma durerea și pentru a accelera vindecarea, medicamentele și remediile la domiciliu pot ajuta.

Semne și simptome de herpes labial

Simptomele herpesului labial variază, prima expunere sau focar primar fiind de obicei cel mai grav, spune  Allison Arthur, MD , un dermatolog certificat de consiliu din Orlando, Florida.

Potrivit Academiei Americane de Dermatologie, simptomele de herpes rece pentru prima dată pot include:

 • vezicule dureroase pe buze, obraji, gură, nas sau gât (care în cele din urmă apar și formează cruste)
 • Gingivostomatita
 • Dureri de gură și gât
 • Umflare la nivelul gâtului
 • Febră și dureri de corp

Veți avea în continuare vezicule dureroase cu focare recurente, dar simptomele mai severe, cum ar fi durerile corporale și febra, sunt mai puțin probabil să revină.

Este important să rețineți că, în timp ce herpesul bucal se formează de obicei în afara gurii, aceste leziuni  se pot  forma în interiorul gurii în timpul primului focar. Aceasta este cunoscută sub numele de gingivostomatită herpetică acută. Din acest motiv, este posibil să confundați inițial o herpes rece pentru prima dată cu o aftă. Aftele sunt ulcere care se formează pe mucoasele din interiorul gurii sau pe limbă.

O herpes labială se poate dezvolta oricând după ce ai fost infectat pentru prima dată cu un virus herpes simplex (HSV). De asemenea, puteți observa semne timpurii ale unui focar cu una sau două zile înainte de apariția unei vezicule.

Simptomele precoce ale herpesului labial pot include:

 • Durere
 • Ardere
 • furnicături
 • Mâncărime

Blisterul apare în 24 până la 48 de ore de la primul simptom. După câteva zile, blisterul va izbucni și va curge cu puroi. Apoi se va forma o crustă peste blister.

Herper labial vs. Afte: Care este diferența?

Puteți confunda o herpes labial cu o aftă, dar aceste umflături au diferențe cheie, inclusiv:

Aspectul Aftelor sunt umflături dureroase, roșii sau albe, care se formează de obicei pe gingii, în interiorul buzelor sau obrazului sau pe limbă. Spre deosebire de herpesul bucal, acestea nu formează vezicule sau crusta.

Contagiozitate Spre deosebire de herpesul bucal, aftele nu sunt cauzate de herpes și nu sunt contagioase. Așa că, deși este posibil să răspândiți o herpes rece cuiva prin sărutări sau împărțirea ustensilelor de mâncare, acesta nu este cazul unei afte.

Citește și:   Ce este un avort?

Cauză Herpesul labial este de obicei cauzat de HSV-1 și totuși cauza unei afte este necunoscută. Factorii care pot contribui la apariția unei afte includ antecedente familiale de afte, leziuni ale gurii, un sistem imunitar slab sau o  deficiență de vitamine .

Cauzele și factorii de risc ai herpesului labial

Herpesul bucal este cauzat de virusul herpes simplex (HSV).

Există două tipuri de HSV. Majoritatea herpesului labial sunt cauzate de tipul 1 (HSV-1). Tipul 2 (HSV-2) afectează de obicei zona genitală, dar poate provoca și herpes labial în jurul gurii, spune dr. Arthur.

Acest lucru se poate întâmpla după sex oral cu cineva care are herpes genital sau dacă săruți pe cineva care are herpes labial HSV-2 în jurul gurii.

Peste 90 la sută dintre adulți au virusul care provoacă o herpes rece, iar acești indivizi sunt adesea infectați în copilărie după ce au fost săruți de cineva cu virusul.

Herpes labial pot fi găsite pe sau în jurul buzelor, dar unii oameni au răni și pe obraz, sau în jurul nasului și al ochilor.

Odată ce sunteți infectat cu HSV-1, virusul ajunge la nervi și rămâne în corpul dumneavoastră pentru viață. Virusul poate rămâne inactiv sau latent, așa că unii oameni infectați cu HSV-1 nu suferă niciodată de herpes rece. De fapt, unii oameni nici măcar nu știu că sunt infectați cu virusul pentru că nu au niciodată simptome.

Din păcate, puteți transmite virusul altora chiar și atunci când nu aveți simptome vizibile de herpes rece, potrivit NHS Inform.

Herpesul bucal apar atunci când virusul se trezește în organism.

Anumiți factori pot declanșa această trezire și pot provoca un focar, notează AAD.

Acești factori declanșatori includ:

 • O infecție virală sau febră
 • Modificări hormonale
 • Stres
 • Oboseală
 • Expunerea la soare și vânt
 • Modificări ale sistemului imunitar

Uneori, o herpes rece are declanșatoare necunoscute.

Cum sunt diagnosticate herpesul labial?

O herpes rece este tratabilă acasă, așa că majoritatea oamenilor nu se prezintă la medic. În anumite condiții, totuși, o herpes labială severă poate necesita o vizită la medicul de familie sau la un dermatolog.

De obicei, medicii pot diagnostica o herpes labială uitându-se la leziune. Mai rar, medicul dumneavoastră poate preleva o probă de lichid din herpes labial pentru a vedea dacă aveți HSV.

Prognosticul herpesului labial

Nu există un remediu pentru herpesul labial și nici un remediu pentru virusul care provoacă herpesul labial. Odată ce ești infectat, virusul rămâne în corpul tău toată viața.

Citește și:   Alergiile - Simptome, cauze, diagnostic, tratament și prevenire

Dar chiar și în cazul recurenței, la persoanele sănătoase, prognosticul pentru o herpes rece este de obicei bun și complicațiile sunt rare, cu excepția cazului în care sunteți imunocompromis.

Durata herpesului labial

O herpes labială pentru prima dată durează de obicei 10 până la 14 zile. Focarele ulterioare ar putea dura atât de mult sau s-ar putea vindeca mai devreme, de îndată ce în cinci zile.

Opțiuni de tratament și medicamente pentru herpes labial

O serie de tratamente sunt utile pentru focarele de herpes labial.

Opțiuni de medicamente

Deoarece herpesul bucal sunt cauzate de un virus, prima linie de apărare este antiviralul Abreva (docosanol) fără prescripție medicală  pentru a vă ajuta corpul să lupte împotriva virusului și să reducă durata unui focar. Acest medicament este cel mai eficient atunci când este luat la primul semn de furnicături și mâncărime.

În plus, utilizați un analgezic oral fără prescripție medicală, cum ar fi lidocaina ,  benzocaina (Orajel) ,  dibucaina sau  alcoolul benzilic , pentru a ameliora durerea și inflamația herpes labial. Aplicați unguente și creme direct pe herpes labial conform instrucțiunilor. Alte opțiuni pentru ameliorarea durerii includ o compresă rece sau luați  ibuprofen (Advil) ,  aspirină sau  acetaminofen (Tylenol) .

Dacă o herpes labială nu răspunde la tratamentul fără prescripție medicală, adresați-vă medicului dumneavoastră despre un antiviral pe bază de rețetă pentru a scurta durata unui focar. Dacă aveți focare frecvente, este posibil să aveți nevoie de un antiviral zilnic pentru a suprima virusul și a controla simptomele. De asemenea, puteți întreba despre terapia topică Denavir (penciclovir) , care poate fi utilizată pentru a scurta durata unui focar de herpes rece, conform Medline Plus. Pentru utilizare, de obicei îl aplicați la fiecare două ore în timp ce sunteți treaz, timp de patru zile.

Terapii alternative și complementare

Alte sfaturi pentru a reduce un focar includ odihna din plin, gestionarea stresului și purtarea de protecție solară pentru a vă proteja împotriva expunerii puternice la soare.

Terapiile alternative pot ameliora, de asemenea, herpesul bucal, deși sunt necesare mai multe cercetări. Potrivit unui studiu anterior, cercetătorii au descoperit că o combinație de rubarbă și salvie a avut același efect de vindecare ca și aciclovirul , un antiviral topic folosit în mod obișnuit pentru a trata infecțiile cu herpes.

În plus, cercetările publicate în 2018 în Integrative Medicine au descoperit că 3% unguent cu propolis aplicat în zonele afectate de HSV-1 a redus simptomele infecției cu trei până la patru zile. Propolisul este un compus produs de albine. Participanții au aplicat unguentul de patru până la cinci ori pe zi timp de 10 zile.

Citește și:   Răceala comună, ghid de zi cu zi

Prevenirea herpesului labial

Herpesul bucal sunt foarte contagioase, dar te poți proteja. Deoarece virusul se poate răspândi prin contact personal strâns, este important să nu împărtășiți nimănui obiecte personale – mai ales în timpul unui focar, notează Clinica Cleveland.

Articolele personale includ haine, machiaj, aparate de ras și prosoape. De asemenea, ar trebui să evitați să împărtășiți alimente și băuturi cu alții.

De asemenea, rețineți că herpesul labial se poate răspândi în alte părți ale corpului. Deci, dacă aveți un focar, evitați să vă atingeți herpesul labial cu mâinile. După ce ați aplicat creme sau unguente peste herpes labial, spălați-vă imediat mâinile cu săpun și apă caldă.

Dacă ești predispus la herpes labial vara, lumina soarelui ar putea fi un declanșator. Purtați un balsam de buze hidratant cu protecție SPF pentru a ajuta la prevenirea unui focar

Complicațiile herpesului labial

Consultați un medic dacă aveți complicații de herpes labial. Aceasta include o herpes labială care se extinde în diferite părți ale corpului, cum ar fi ochii sau degetele. În plus, consultați un medic dacă aveți un sistem imunitar slab.

„Oamenii care sunt imunocompromiși [au un sistem imunitar slăbit din cauza HIV sau a medicamentelor în urma transplantului de organe] pot dezvolta focare severe și au episoade frecvente de herpes labial”, spune Arthur.

Dacă corpul tău nu poate lupta împotriva virusului, acesta se poate răspândi și în măduva spinării și creier. Dacă aveți eczeme , există și riscul ca herpesul bucal să se răspândească pe tot corpul dumneavoastră.

Cercetare și statistici: cine are herpes labial?

Se estimează că peste jumătate dintre americanii cu vârste cuprinse între 14 și 49 de ani au virusul care provoacă herpes labial. Mulți oameni iau virusul în copilărie după ce au fost sărutați de o persoană infectată.

Unii oameni cu virusul nu au niciodată un focar, în timp ce alții au focare frecvente de-a lungul vieții. Din fericire, herpesul labial apar mai rar odată cu vârsta. Focarele tind să încetinească după vârsta de 35 de ani.

Condiții și cauze înrudite ale herpesului labial

Herpesul labial a fost asociat cu alte afecțiuni și probleme de sănătate. De exemplu, dacă aveți un sistem imunitar slăbit, anumite boli pot declanșa un focar. Aceste boli includ:

 • Răceală
 • Gripa
 • Pneumonie
 • Infecții ale tractului urinar
 • Cancer

Afecțiunile pielii, cum ar fi eczema și psoriazisul , vă expun, de asemenea, riscul unui focar. Și deoarece nivelurile hormonale fluctuante pot declanșa focare, s-ar putea dezvolta o herpes rece în timpul sarcinii sau menstruației .

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.