Hernia hiatală

0
Hernia hiatală
-Anunț-

Se înțelege prin hernie hiatală pătrunderea stomacului deasupra diafragmei prin hiatusul esofagian (orificiul esofagian al diafragmului).

Este o afecţiune care se caracterizează prin arsuri retrosternale, dureri substernale, disfagie (greutate la înghițit), senzație de stomac plin la câtva timp după masă, palpitații, dureri precordiale.

Semnificația acestei afecţiuni, în general benignă, constă în faptul că netratată, poate provoca în timp alterări ale mucoasei esofagului și ale muşchilor netezi aferenţi (prin refluxul din stomac în esofag), ca și alterarea funcțiunii sfincterului gastroesofagian. Mai rar se pot constata hemoragii și anemie, iar în stadii avansate fibroză locală, care duce la strietura esofagului.

Alte complicații sânt: ulcerații superficiale până la ulcer esofagian, strangularea prin încărcarea stomacului.

Tratamentul constă în primul rând în măsuri simple, ca evitarea unor mese prea copioase, evitarea poziției culcate imediat după masă, evitarea unor eforturi (ridicarea de greutăți, aplecarea, eforturi exagerate în timpul scaunului), dormitul cu capul mai ridicat. La obezi se impune reducerea greutății.

Tratamentul se poate completa cu antiacide (antispasticele sânt contra-indicate).

În cazuri deosebite, medicul poate să recomande un tratament chirurgical corespunzător.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.