
Variind ca simptome și gravitate, hemoroizii sunt extrem de frecvenți, afectând majoritatea adulților cel puțin o dată în viață. Hemoroizii sunt de fapt vene varicoase sau vene slabe umflate, în anus sau în rect. Venele – vasele care transportă sângele către inimă – sunt delicate, iar venele din rect și anus sunt fragile. Simptomele cuprind mâncărime, durere și sângerare. Hemoroizii sunt clasificați ca interni sau externi și tind să se înrăutățească în timp dacă nu sunt tratați.
Cauze
Sarcina, obezitatea sau ridicarea frecventă de greutăți pot conduce la hemoroizi prin crearea unui exces de presiune în vene, slăbindu-le. Deoarece încordarea din timpul defecației apasă venele, constipația poate agrava hemoroizii. Crizele de diaree, pozițiile așezate sau culcate prelungite pot contribui, de asemenea, la această stare. Predispoziția pentru vene fragile și mușchi slabi în jurul venelor tinde să fie ereditară.
Simptome
- Urme de sânge pe hârtia igienică
- Scaun dureros, cu sânge
- Mâncărimi în zona anală
- umflătură dureroasă pe sau lângă anus
- Scurgeri de mucus din anus
Prevenire și tratament
Exerciții regulate, o dietă bogată în fibre și multe fluide reprezintă cheia pentru controlul hemoroizilor. Activitatea fizică frecventă poate ajuta la fortificarea mușchilor din jurul venelor, accentuând capacitatea acestora de a împinge sângele. Fibrele dietetice ușurează eliminarea și previn constipația.
Fibrele insolubile promovează regularitatea, iar fibrele solubile moaie reziduurile și stimulează contractiile intestinelor, ușurând trecerea scaunelor. Cercetările au arătat că o dietă bogată în fibre poate îmbunătăți semnificativ simptomele hemoroizilor, care includ inflamații și sângerare. Atunci când se consumă o dietă bogată în fibre, este esențial să se bea cel puțin 8 pahare cu apă zilnic. Lichidele sunt importante pentru prevenirea constipatiei asociate cu hemoroizii.
Vitamina C ajută și ea la fortificarea pereților venelor și reduce umflarea venelor. Se crede că flavonoidele intensifică acțiunea acesteia. Studii preliminare efectuate pe oameni sugerează că flavonoidele pot îmbunătăți funcționarea vaselor de sânge, posibil prin întărirea tesuturilor venelor. Aceste substante sunt antioxidanți puternici care pot combate deteriorările produse de radicalii liberi și reduc ruperea vaselor de sânge. Se crede că hesperetina, o flavonoidă din citrice, intensifică acțiunea vitaminei C și poate îmbunătăți functionarea vaselor de sânge. Și diosmina, o flavonoidă înrudită existentă în rozmarin și în citrice, poate fortifica vasele de sânge. Studiile experimentale arată că rutinozida, o flavonoidă existentă în mere și în hrișcă, poate întări celulele suport și țesuturile conjunctive din vasele de sânge. Se crede că naringina, o flavonoidă din grepfrut (înrudită cu rutinozida și cu hesperetina), susține structura și funcționarea vaselor de sânge.
Cercetări de laborator arată că quercitina, o flavonoidă din ceapa roșie, mere și afine, poate avea proprietăți antiinflamatoare puternice care protejează împotriva venelor deteriorate. Se crede că și compușii taninului (cunoscuți și ca proanthocyanidine) din coacăzele negre pot fi benefici pentru vene prin protejarea împotriva deteriorărilor produse de radicalii liberi.
Zincul, care combate infecțiile, este important pentru procesul de vindecare și poate ajuta la reducerea la minimum a iritațiilor în perioada în care se reface țesutul cu hemoroizi. Ce mai puteți face: Amintiți-vă să respirați normal atunci când ridicați greutăți sau obiecte grele – ceea ce ar trebui să evitați cât puteți -, ori în timpul defecației. Dacă vă țineți respirația, presiunea din abdomen crește, ceea ce poate afecta venele. Evitați iritanții externi (precum hainele strâmte) și pe cei interni (condimente, băuturi alcoolice). Păstrați o igienă strictă, dar aveti grijă, și o igienă excesivă a zonei anale poate fi contraproductivă în tratarea hemoroizilor. Trebuie să folosiți metode de igienă eficiente, dar blânde. După defecație folosiți hârtie igienică umezită sau șervețele speciale. Evitati statul prelungit pe scaun. Calmați inflamația cu cuburi de gheață învelite într-o țesătură fină. Dacă apare constipația, urmați un regim dietetic adecvat sau luați medicamente ușoare, conform recomandării specialistului în medicina plantelor.
Suplimente alimentare
Suplimentele recomandate trebuie folosite împreună cu o alimentație bogată în fibre și cu un program regulat de exerciții fizice. Fibrele ajută la formarea, înmuierea și eliminarea scaunului. Exercițiile sunt importante pentru tonifierea mușchilor care înconjoară venele și favorizează mișcările intestinale.
Spre deosebire de unguentele din farmacii, vitaminele și plantele medicinale recomandate ajută la fortificarea venelor și calmarea iritațiilor în timpul procesului de vindecare. Incercati să luați vitamina C, flavonoide și ghimpe (Ruscus aculeatus) pentru tonifierea și strângerea venelor. Zincul contribuie la vindecarea rănilor; dacă-l utilizați pe termen lung, trebuie însoțit de cupru, deoarece împiedică absorbția acestuia. Dacă alimentația dvs. nu conține suficiente fibre, sau credeți că aveți nevoie de mai multe, luați psyllium sau semințe de in. Ambele permit eliminarea mai ușoară a scaunului. Când hemoroizii sunt dureroși, aplicați unguent de sunătoare (sau de hamamelis) de mai multe ori pe zi, mai ales după defecație. Acest unguent ajută la contractarea tesuturilor inflamate.
Dozaj recomandat pentru suplimente:
Vitamina C
Dozaj: 500 mg vitamina C și 250 m flavonoide flavonoide de două ori pe zi.
Sfat: Reduceți doza de vitamina C dacă faceți diaree.
Zinc
Dozaj: 15 mg pe zi.
Sfat: Dacă luați un supliment de zinc timp de peste o lună, alegeți unul care conține și 2 mg cupru.
Psyllium
Dozaj: O lingură de pulbere în apă sau suc, zilnic.
Sfat: Aveți grijă să beți mai multă apă pe parcursul zilei.
Plante
ATENTIE! Nu folosiți simultan plantele din lista următoare.
Uz intern
Pentru tonifierea vaselor de sânge
- Vita-de-vie Tablete, capsule, până la echivalentul a 24 g de semințe uscate pe zi, standardizate pentru conținutul de antocianidine.
- Castan sălbatic Tablete, echivalentul a 1,5 g de castane uscate, standardizate pentru continutul de aescină. Luați 2-3 tablete pe zi.
- Afin Tablete, până la echivalentul a 20 g de fructe proaspete pe zi.
- Coacaz negru Infuzați 5 g de frunze uscate într-un litru de apă clocotită timp de 5 minute. Strecurați și beti 2-3 căni pe zi.
- Ginkgo (tinctură) Luați 15 picături de tinctură într-un pahar cu apă de 3 ori pe zi, înainte de mese.
- Ghimpe (extract) 150 mg de trei ori pe zi. Alegeți un produs standardizat cu 9-11% ruscogenină.
Pentru calmarea iritațiilor și inflamațiilor tractului digestiv
- Ulm american 1 linguriță de pulbere de ulm se amestecă în 1/4 cană cu apă și se bea de 3 ori pe zi această cantitate înainte de mese, împreună cu tradiționalul pahar cu apă.
Uz extern
- Castan sălbatic. Aplicați creme sau geluri pe bază de castan sălbatic de 2-3 ori pe zi, conform indicatiior de pe etichetă.
- Aplicați apă de flori de musețel de 2-3 ori pe zi.
- Untisor (creme sau unguente care conțin 3% plantă). Aplicati de 2 ori pe zi. Hamamelis Aplicați unguente pe bază de hamamelis o dată pe zi.
- Sunătoare (unguent). Aplicați de 3-4 ori pe zi, la nevoie. Sfat: Foarte eficient dacă-l folosiți după scaun.
TERAPII ALTERNATIVE
Tratament individual
HOMEOPATIE
- Hemoroizi dureroși cu senzație ca de ghimpi în anus: Aesculus 5CH, 3 granule de trei ori pe zi.
- Hemoroizi voluminoși sau sub formă de ciorchine, cu mâncărimi: Aloe 4CH, 3 granule de trei ori pe zi.
- Hemoroizi dureroși în timpul sau după defecare: Ratanhia 4CH, Aloe 4CH, 3 granule de trei ori pe zi.
- Hemoroizi care se ameliorează atunci când sângerează (de culoare violet): Lachesis 5CH, Aloe 4CH, 3 granule de trei ori pe zi.
- Dacă vă balonați sau vă constipați cu ușurință: preventiv, Lycopodium 7CH, o doză pe săptămână, timp de două luni.
FITOTERAPIE
- EPS Castan porcesc și Sulfină, în părți egale. În criză: o linguriță la 10 kg greutate corporală, pe zi. Apoi, după ameliorarea problemelor, 2 lingurițe pe zi, timp de 15 zile.
AROMATERAPIE
- Luați 2 picături de ulei esențial de chiparos mereu verde de trei până la patru ori pe zi, cu puțină miere. Atenție, uleiul esențial de chiparos este contraindicat în cazul mastozei și al sânilor dureroși.
REFLEXOTERAPIE
- Masați-vă zonele reflexe plantare (pe fiecare parte) inimă, ficat, rinichi, intestine, colon descendent (piciorul stâng), rect, anus, hemoroizi.
PRESOPUNCTURA – SHIATSU – DO-IN
- Presați, cu ajutorul degetului mare, punctul aflat la mijlocul gambei, între mușchi, apoi faceți un mic masaj circular, pe care trebuie să-l efectuați de mai multe ori pe zi, pe ambele părți.
Specialiști
- Pentru tratarea terenului bolii: un acupunctor, un homeopat, un fito-aromaterapeut, un auriculoterapeut, un naturopat, un cromoterapeut.
- Pentru adaptarea alimentației: un micronutritionist, un nutritionist, un dietetician, un naturopat.
- Pentru a vă menține în formă, practicați o gimnastică ușoară sau energetică: taiji quan, qi gong, yoga.
Alimentatia
Consumați din belșug:
- Cereale integrale, prune uscate, semințe de in, verdeturi pentru salată – pentru fibre insolubile
- Fasole, mere, morcovi, prune pentru fibre solubile
- Citrice, fructe de pădure, mere, struguri – pentru flavonoide
- Ardei, căpșuni, citrice, kiwi – pentru vitamina C
- Carne de pasăre, fructe de mare, germeni de grâu, semințe – pentru zinc
Reduceti consumul de:
- Curry, ardei iute și alte alimente picante și iuți.
Image by pressfoto on Freepik
Sursa: Porția de sănătate – remedii la îndemână