Arbore nord-american, hamamelisul este cultivat pentru calitățile ornamentale ale păienjenișului de flori și ale frunzelor sale mari și ovale. Florile galbui cresc în mănunchiuri la joncțiunea ramurilor cu frunzele, în timpul iernii. Poartă fructe maronii alcătuite din capsule mici, care se deschid și eliberează semințele.
Părți utile
Frunzele și scoarta
- Frunzele se culeg în timpul verii, înainte de a deveni maronii.
- Scoarta se recoltează toamna sau primăvara.
- Odată uscate, frunzele și scoarta de hamamelis sunt folosite la prepararea de infuzii, pulberi, extracte lichide și uscate și tincturi.
- Hamamelisul intră în compoziția unor ape de gură, geluri și unguente.
Compuși activi
Taninii constituie mai mult de 10% din frunzele uscate. Au efecte antiinflamatorii și vasoconstrictoare. Hamamelisul conține de asemenea flavonoide – antiinflamatorii și tonice vasculare și o cantitate mică de ulei esențial.
Utilizări medicinale
Experimentele au demonstrat că extractul din frunze de hamamelis tonifică venele, reduce permeabilitatea capilarelor și are proprietăți antiinflamatorii. S-a arătat că acesta are și efect vasoconstrictor. Studii germane efectuate în 2002 au descoperit capacitatea hamamelisului de a reduce eritemul, care este o înroșire a pielii datorată dilatării vaselor sangvine. Datorită activității sale antiinflamatorii, planta este utilizată în tratarea eczemei.
Hamamelisul poate fi administrat oral sau aplicat ca unguent pentru tratarea problemelor circulatorii precum durerile din gambe, venele varicoase și hemoroizii.
Alte cercetări germane din 2002 au evidențiat activitatea antimicrobiană a plantei. O formulă cu hamamelis a fost găsită ca fiind eficientă împotriva bacteriei Staphylococcus aureus și a ciupercii Candida albicans.
Calitățile antibacteriene și calmante ale plantei o recomandă ca ingredient în ape de gură sau coliruri.
Cultivare
Se plantează exemplare tinere în sol umed, bogat, neutru până la acid.
Preparare și dozaj
In tratamentul problemelor circulatorii și al hemoroizilor Infuzie: Puneti 10 g la 11 de apă clocotită. Lăsați să infuzeze timp de 5-10 minute. Beți 1-2 căni pe zi. Capsule (frunze uscate): Luați 2 g, de 3 ori pe zi. Extract lichid (1:1 in alcool 45%): Luați 2 ml, de 3 ori pe zi.
In tratamentul igienei orale deficitare
Infuzie: Puneti 2 g de frunze uscate la o cană cu apă clocotită. Lăsați să infuzeze timp de 10 minute, apoi strecurați. Clătiți gura, apoi înghițiți sau folosiți pentru gargară, de 1-2 ori pe zi. In tratamentul problemelor circulatorii, al hemoroizilor și inflamațiilor Geluri, unguente: Masați pe zona afectată o dată pe zi..
Apă de hamamelis: Aplicați de 1-2 ori pe zi. Tinctură: Adăugați 200 g de scoarță uscată și măcinată la 11 de alcool 40% și păstrați amestecul într-o sticlă de culoare închisă, sterilizată. Amestecați 20 ml de tinctură cu 100 ml de apă și aplicați pe venele varicoase. DACĂ SIMPTOMELE PERSISTĂ, APELAȚI LA MEDIC
Precauții
Se pare că hamamelisul nu este toxic, însă poate provocal alergii de contact.
Femeile însărcinate sau care alaptează trebuie să evite ingerarea de produse din hamamelis.