Gripa. Ce este și cum se manifestă?

0
Gripa. Ce este și cum se manifestă?
-Anunț-

Gripa, alt director de seamă din cadrul companiei Microbii, este microbul considerat criminalul numărul unu în rândul populați ei umane. Făcând anual înconjurul lumii, virusul afectează tineri și vârstnici deopotrivă, provocând mii de decese în fiecare an. Deoarece virusul are un singur lanț de material nucleic (ARN), poate să se modifice și să preia rapid noi fragmente de material genetic. În fiecare an, virusul gripal se modifică suficient încât să nu mai fie recunoscut de sistemul natural de apărare al organismului uman și trebuie concepute alte metode de imunizare pentru a combate noile forme de gripă. Însă virusul poate suferi mutații grave de la o zi la alta, provocând pandemii sau epidemii. În ultimii o sută cincizeci de ani, la fiecare patruzeci de ani, a izbucnit câte o epidemie globală de gripă.

O pandemie este o boală care face înconjurul lumii, afectând populațiile mai multor țări. Ea se deosebește de epidemie prin aceea că afectează teritorii mai extinse. În ultimul secol, au izbucnit trei pandemii de gripă, iar „gripa spaniolă” din 1918-1919 rămâne cea mai devastatoare pandemie din istoria lumii.

De curând, apariția unor noi tulpini ale virusului gripei ,,aviare” in Asia de Sud-Est și în China a atras atenția comunității medicale internaționale. Ca urmare, până și Organizația Mondială a Sănătății a solicitat urgent statelor lumii să se pregătească pentru următoarea pandemie de gripă-și toate acestea din cauza unei tulpini a virusului care s-a dovedit mortală la găini, dar care nu a avut încă efecte devastatoare asupra oamenilor. Însă cei câțiva nenorocoși care s-au îmbolnăvit au murit într-un procent mult mai mare decât cei infestați cu tulpinile gripale obișnuite, detectate în ultimii patruzeci de ani. În plus, virusul gripei aviare a făcut victime în rândul celor tineri și în putere, cei ale căror sisteme imunitare nu sunt, în general, vulnera bile la infecții. Ar putea fi doar o chestiune de timp până când acest microb adaptabil ar reuși să descopere o cale să se transmită eficient de la om la om, printr-o simplă tuse sau un strănut, și să se răspândească astfel pe întreg mapamondul.

Citește și:   Gripa. Ce este? Definiție

În timp ce lumea era preocupată de evenimentele din Asia de Sud-Est și de microbul gripei aviare, la mijlocul lui aprilie 2009, în Ciudad de México, un alt virus își făcea pe nesimțite apariția. Personalul din spitale diagnosticase mai mulți tineri cu forme grave de pneumonie, iar unii dintre aceștia muriseră într-un timp foarte scurt. Au fost trimise probe la Laboratorul Național de Microbiologie din Canada, și, în câteva zile, a fost descoperit un nou virus gripal, identificat drept cauză.

Virusul gripal A H1N1 reapăruse, însă, de această dată, microbul preluase noi fragmente de material genetic de la porcii din Europa și America de Nord, fragmente pe care le amestecase cu unele gene ale virusului gripei umane. Până să fie recunoscut, virusul se adapta se deja la organismul uman și se transmitea cu ușurință de la om la om, prin tuse și strănut. În curs de o săptămână, sute de oameni din Statele Unite, Canada și Mexic contractaseră această nouă formă de gripă, cazuri izolate fiind semnalate și în Europa și America de Sud. Organizația Mondială a Sănătății a ridicat nivelul de alertă de la trei la cinci, cel de-al doilea nivel ca intensitate folosit pentru a indica riscul izbucnirii unei pandemii de talie mondială. În afara Mexicului, apăreau forme ușoare de boală, asemănătoare gripei sezoniere, însă statele din întreaga lume și-au intensificat campaniile de monitoriza re, continuând să studieze îndeaproape acest microb. Însă, de-a lungul vremii, am învățat un lucru despre virusul gripal, și anume cât de imprevizibil pate fi acest microb.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.