
Elementele sexuale se formează în glandele sexuale din celule speciale spermatogonii, pentru spermatozoid şi ovogonii pentru ovul. Goniile suferă o serie de procese de diviziune. Diviziunea lor este o diviziune normală, având în nucleu 46 de cromozomi care se notează cu 2N (diploid). În această diviziune sunt caracteristice următoarele faze:
- faza de multiplicare, reprezintă perioada în care, prin diviziuni repetate de la ovogonii şi spermatogonii, celulele primare de diviziune se formează numeroase gonii mici;
- faza de creştere, este reprezentată de creşterea goniilor şi transformarea lor în ovocite şi spermatocite de ordinul I;
- faza de maturaţie în care se fac 2 diviziuni de maturaţie. Prima diviziune de maturaţie este cea reducţională în urma cărora se formează citele de ordinul II şi a doua diviziune de maturaţie în care se formează tidele (spermatide şi ovotide) din care se diferenţiază elemenetele sexuale (spermatozoizi şi ovule).
Există deosebiri între maturaţia ovulului şi cea a spermatozoidului.
Maturaţia ovocitelor. Ovocitul de ordin I conţin un număr diploid de cromozomi (2N). În prima diviziune de maturaţie a ovocitelor de ordinul I, cromozomii nu se mai divid, ci se separă în 2 grupe care conţin jumătate din numărul iniţial de cromozomi (haploid), adică N cromozomi. Iau naştere 2 celule numite ovocite de ordinul II, dn care una este mai mică şi se numeşte globul polar. Această diviziune reducţională se numeşte şi meioză. A doua diviziune de maturaţie urmează imediat după cea reducţională, fără fază de repau şi este o diviziune normală care are loc atât la ovocitul mare, cât şi la globulul polar. Prin această diviziune apar: din ovocit, 2 celule (una mai mare numită ovatidă din care se va forma ovulul matur şi una mică reprezentând un nou globul polar); din primul globul polar rezultă 2 celule, 2 globuli polari.
Maturaţia spermatocitelor. Din spermatocitul de ordinul I (2N cromozomi), prin diviziune reducţională rezultă 2 spermatocite de ordinul II, egale ca mărime, însă cu jumătate din numărul iniţial de cromozomi (haploid). Din a doua diviziune de maturaţie normală iau naştere 4 spermatide, care se vor transforma fără diviziune, în 4 spermatozoizi maturi.
Celulele sexuale mature (ovule şi spermatozoizi) sunt capabile să participe la fecundare. Prin ovulaţie ovulul matur este expulzat din ovar (între a 13-a şi a 16-a zi a ciclului menstrual) şi se angajează în trompele uterine, ai căror cili vibratili îl conduc până la uter. Spermatozoizii maturi plutesc în lichidul spermatic şi vor fi eliminaţi odată cu sperma, în vaginul femeii, prin ejaculare.