Funcţia exocrină a testiculului
În canalele seminifere se găsesc celule spermatogene care se dezvoltă până la spermatozoizi. Acestea sunt cele libere care plutesc în lichidul spermatic produs de: canalele deferente, canalul epididimar, veziculele seminale, prostată şi glandele uretrale. Acest amestec realizat de spermatozoizi cu lichidul spematic de numeşte spermă.
Sperma este o soluţie vâscoasă, de culoare albă-gălbuie, cu miros caracteristic şi reacţie slabă alcalină. Sperma se acumulează între ejaculări, în epididim, în canalul deferent şi în veziculele seminale. Cantitatea de spermă eliminată la fiecare ejaculare este în medie de 4 mm. Numărul de spermatozoizi într-un ml de spermă variază la individul adult normal între 60.000 şi 120.000.
Spermatogeneza se desfăşoară sub acţiunea hormonilor androgeni ai testiculului şi ai hormonilor hipofizari. În reglarea acestui proces intervin pe cale nervoasă şi centrii hipotalamici.
Reflexele sexuale la bărbat sunt reflexul de erecţie şi reflexul de ejaculare.
Reflexul de erecţie are loc în urma excitaţiilor tactile recepţionate de către receptorii dispuşi pe gland şi tegumentul penisului. Aceştia transmit excitaţiile prin intermediul nervului dorsal al penisului, care se continuă cu nervul ruşinos intern, până la centrul erecţiei din măduva sacrală. De aici pe cale parasimpatică (nervul penian) se transmite impulsul nervos vasodilatator la corpii cavernoşi care sunt inervaţi de nervul erector. Prin contracţia unor muşchi perineali se produce o stază venoasă şi sângele, umplând spaţiile cavernoase, determină ca penisul să intre în stare de tensiune, întărindu-se (erecţie).
Acest reflex de erecţie se poate produce în afară de excitaţia tactilă şi prin excitaţii vizuale, auditive etc., cu participarea scoarţei cerebrale.
Reflexul de ejaculare determină eliminarea spermei în exterior în timpul contactului sexual. Prin excitaţii tactile repetate se transmit excitaţiile recepţionate pe aceeaşi cale aferentă spre centrul ajaculării situat în măduva lombară, de unde porneşte impulsul nervos prin lanţul ganglionar simpatic (plexul hipogastric), care declanşează motricitatea veziculelor seminale şi ejacularea, adică eliminarea spermei. Aceasta se face prin contracţia muşchilor bulbocavernos şi ischiocavernos, prin aşa numitul spasm clonic.
B. Funcţia endocrină a testiculului.
Celulele interstiţiale Leydig ale testiculului, veritabile celule glandulare formează glanda intestiţială testiculară cu rol endocrin. Această glandă produce principalul hormon masculin testosteronul.
Testosteronul este metabolizat la nivelul ficatului şi eliminat apoi prin urină sub formă de androsteron sau dehidroandrosteronul. Funcţii testosteronulului constau în: dezvoltarea caracterelor sexuale primare şi secundare, maturizarea sexuală, pubertatea, creşterea organismului, sexualizare psihologică de tip masculin (comportamentul şi interesul pentru sexul feminin).
Caracterele sexuale primare la bărbat sunt reperezentate de: testicule, penis, prostată şi vezicule seminale.
Caracterele sexuale secundare la bărbat sunt: părul (barba), mustăţile, perii de pe tegument, dezvoltarea muşchilor şi a formelor corpului, schimbarea vocii, modificarea psihicului.
Pubertatea repprezintă starea funcţională, caraterizată prin posibilitatea producerii de spermatozoizi sub dependenţa hormonilor sexuali, cu stimularea instinctului sexual, a reflexelor de erecţie şi de ejaculare, creşterea organismului, dezvoltarea sa armonioasă şi virilă. Se observă o modificare a psihicului, a comportamentului şi o creştere a interesului pentru sexul feminin.
Reglarea spermatogenezei şi a funcţiei endocrine testiculare are loc pe cale nervoasă şi pe cale umorală.
Reglarea pe cale nervoasă se face prin intermediul centrilor vegetativi hipotalamici.
Reglarea pe cale umorală se face de către hipofiză prin hormonul luteinizant, care stimulează secreţia de testosteron, când scade concentraţia acestuia în sânge (feed-back negativ). Secreţia crescută de testosteron inhibă producerea de hormon luteinizant (feed-back pozitiv). În această reglare, între testicul şi hipofiză intervine hipotalamusul. Testiculul este în corelaţie funcţională şi cu alte glande cu secreţie internă (suprarenala şi tiroida).