Fiziologia aparatului digestiv

0
Fiziologia aparatului digestiv
-Anunț-

La nivelul aparatului digestiv se realizează un permanent schimb între organism şi mediul înconjurător. Diferenţierea structurală a diferitelor segmente ale tubului digestiv permite ingestia alimentelor şi descompunerea lor în forme simple. Alimentele sunt produse complexe, provenite din mediul exterior, alcătuite, în principal, din cinci tipuri de substanţe denumite principii alimentare şi anume: glucide, lipide, proteine, vitamine şi substanţe anorganice.

Remedii și suplimente pentru sistemul digestiv

Majoritatea substanţelor întâlnite în alimente au o structură chimică complexă şi nu pot fi preluate ca atare din tubul digestiv în sânge. Ele suferă în prealabil o serie de transformări mecanice, fizice şi chimice. Totalitatea acestora reprezintă digestia alimentelor.

Prin digestie, principiile alimentare sunt fragmentate în componente simple, fără specificitate biologică, în stare de a fi absorbite la nivelul mucoasei intestinale. În tubul digestiv, digestia este extracelulară şi este realizată de o serie de fermenţi (enzime) secretaţi de glandele aparatului digestiv.

În tubul digestiv se întâlnesc fermenţi specifici pentru fiecare tip de substanţă organică. Astfel proteinele suferă acţiunea enzimelor proteolitice (proteaze) care le desfac până la aminoacizi. Glucidele cu moleculă mare (polizaharidele) sunt scindate de către enzimele amilolitice (amilaze) până la stadiul de glucide simple (monozaharide). Lipidele, sunt hidrolizate sub acţiunea enzimelor lipolitice (lipaze) până la glicerină şi acizi graşi.

Digestia alimentelor este un proces unitar care începe în cavitatea bucală şi se sfârşeşte în intestinul subţire. Pentru uşurarea înţelegerii, se vor prezenta separat transformările suferite de alimente în diferite segmente anatomice ale tubului digestiv.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.