Fitoestrogenii

0
-Anunț-

Fitoestrogenii sunt compusi de origine vegetala care prezinta actiune estrogenica, atat agonista cat și antagonista.
Cu toate ca izoflavonele exercita anumite efecte pozitive la nivel osos, cerebral și cardiovascular, este posibil sa nu aiba efecte stimulatorii apreciabile la nivel mamar și endometrial. S-a constatat ca estrogenii pe baza de soia au efecte benefice asupra bufeurilor de caldura, pentru obtinerea unor efecte semnificative fiind necesara administrarea unor doze mari. Fitoestrogenii par a avea o afinitate crescuta pentru clasa de receptori estrogenici beta. Acest aspect prezinta o relevanta deosebita la nivelul organelor bogate în receptori estrogenici beta, precum creierul și arterele coronare.

Fitoestrogenii sunt estrogeni cu actiune “slaba”, activitatea lor, determinata pe culturi de celule umane, fiind prin definitie de 500 ori mai slaba comparativ cu cea a estradiolului, hormonul estrogen de referinta.
Exista trei grupe principale de fitoestrogeni:

  •   izoflavonele sau flavonoidele;
  •   coumestanii, cu structuri chimice apropiate izoflavonelor;
  •    
Izoflavonele 
Izoflavonele sunt fitoestrogeni cu structura apropiata de cea a estradiolului.
Aportul de izoflavone se realizeaza în principal prin ingestia produselor derivate din soia comercializate sub diferite forme (seminte, faina, lapte, branzeturi – pateuri, sosuri). Un gram de seminte de soia contine în medie 2 mg de izoflavone.
Izoflavonele sunt metabolizate de catre bacteriile intestinale în Genisteine, Daidzeine și Equol. Genisteine, avand în vedere ca singura sa sursa alimentara este soia, reprezinta derivatul izoflavonic cel mai studiat în acest moment și, de asemenea, cel mai promitator fitoestrogen. 
Coumestanii 
Coumestanii, în principal coumestrolul, au o structura chimica și o activitate foarte apropiata de cea a izoflavonelor. Acestia provin în principal din soia. 
Lignanii 
Lignanii (matairesinol, secosoilaresinol) sunt difenoli care se gasesc în principal în semintele de cereale, semintele de în, în legume, arahide, telina, castravete, rosii și fructe (grapefruit, pere, mere). Fitoestrogenii din acest grup sunt metabolizati la nivel intestinal în Enterolactone și Enterodiol.
Exista și alte categorii de fitoestrogeni precum Cimicifuga racemosa (formononetine sau formonectine), precursor al Genisteinei. Totusi, activitatea lor estrogen-like nu a fost demonstrata.
Și alte substante de origine vegetala prezinta actiune estrogen-like: ceaiul verde, morcovii, spanacul. Cea mai mare parte a acestor principii active se regasesc în: plasma, bila, urina, saliva. Dozarea lor este dificila, existand, de asemenea, variatii individuale importante și variatii corelate cu alimentatia. 
Argumente în favoarea terapiei cu fitoestrogeni

Desi THS și-a demonstrat eficacitatea în preventia și tratarea unor manifestari ale menopauzei, numeroase femei nu beneficiaza de administrarea unui tratament hormonal substitutiv adecvat, deoarece:

Citește și:   Modificarile aparatului cardiovascular

– exista anumite contraindicatii pentru acest tratament;
- pot exista diferente în ceea ce priveste tolerabilitatea la anumite paciente și, de asemenea, poate exista teama (nejustificata) de dezvoltare a unui cancer mamar sau de crestere în greutate; – pot exista cazuri de intrerupere a tratamentului. În aceste situatii, exista numeroase argumente în favoarea utilizarii fitoestrogenilor.

Pot fi obtinute efecte benefice incepand de la un aport zilnic de aproximativ 50 mg de izoflavone din soia (Gydrelle Phyto). Totusi, o actiune mai completa, în special la nivel cardiovascular și osos, necesita cantitati zilnice intre 80-100 mg.
Fitoestrogenii sunt substante cu activitate de tip estrogenic și care pot reduce riscul aparitiei cancerului mamar, osteoporozei și bolilor cardiovasculare.

Activitatea protectoare a izoflavonelor fata de bolile cardiovasculare (tradusa prin ameliorarea profilului lipidic și prin efect direct la nivel coronarian) face obiectul a numeroase studii aflate în curs de desfasurare.
Fitoestrogenii nu reprezinta un medicament, ci un complement natural pentru femeia la menopauza pentru inlaturarea bufeurilor de caldura, transpiratiilor și altor simptome ale menopauzei ca de exemplu tulburari psihice reprezentate de insomnie, depresie, astenie fizica marcata.

Se constata imbunatatirea semnificativa a fiecaruia din elementele cunoscute sub denumirea de calitatea vietii: somnul, puterea de munca la serviciu și în gospodarie.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.