Ficatul „depozit de rezerve” si „barieră“

0
ficatul
-Anunț-

Sângele în drumul său de la intestine spre inimă trece in mod obligatoriu prin ficat.

Ficatul reține o parte din substantele alimentare absorbite. Se poate spune că ficatul este, depozitul” acestor substante.

In ficat, glucoza se transformă intr-un glucid insolubil denumit și amidon animal; în ficat se acumulează pină la 150 g de glucide, precum și o cantitate oarecare de proteine și grăsimi. In caz de nevoie, de exemplu dacă se execută o muncă fizică, substanțele acumulate în ficat, după transformări chimice, sint transportate prin sînge la organele cu activitate intensă și aici servesc sursă de energie.

Ficatul constituie de asemenea un fel de barieră, care impiedică pătrunderea diverselor substanțe nocive și a toxinelor bacteriene în curentul sanguin general.

Aşa de exemplu, o serie de substanțe, care se formează în intestinul gros în urma putrefacției resturilor alimentare nedigerate, ajung de aici în ficat, unde sunt reținute și neutralizate parțial sau total. Același lucru se întîmplă parțial în ficat cu unele substanțe toxice în organism pe cale bucală (ficatul însă nu poate să le neutralizeze complet).

Medical vector created by brgfx

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.