Fermentarea lactică

Nu vreau să scap ocazia de a prezenta cititorilor următoarea propunere excelenta a doamnei Eike Bretschneider, din Erkrath/R.F.G., din 8 aprilie 1980: „Întrucât sfaturile dumneavoastră ne-au ajutat atât de des și de bine și am putut sfătui și ajuta și vecinii, vreau mai întâi să vă mulțumesc din inimă că ați transmis cunoștințele dumneavoastră într-un mod atât de pe înțelesul tuturor.

Am primit astăzi broșura dumneavoastră «Vindecări> și citesc aici că sunteți de părere că plantele medicinale ar trebui păstrate prin congelare. schimbă de exemplu conținutul de zahăr; mulți medici naturiști interzic pacienților lor bolnavi de cancer alimentele congelate, așa că nu consider recomandabil să se încerce acest lucru cu plantele medicinale. Am însă o altă propunere: a conserva și a pune la fermentat cu acid lactic, așa ca la varză, fasole, sfeclă roșie, castraveți acri. Știu bine că se poate, fiindcă o cunoștință a încercat deja cu păpădiile, urzicile și frunzele de țelină. Vreau să fac anul acesta astfel de murări prin fermentare lactică din toate plantele medicinale proaspete care-mi sunt la îndemână; chiar ieri am luat din grădina noastră prelucrată biologic câte un borcan de cuscrișori, flori de păpădie și rădăcini de păpădie și le-am pus la fermentat. Este cât se poate de simplu: Sunt necesare borcane care se închid repede ermetic, având deschizătura pe cât posibil atât de largă, încât mai târziu să se poată scoate ușor conținutul cu o lingură; borcane nu prea mari, căci după prima deschidere nu mai țin atât de mult timp (la frigider cca. 3-4 săptămâni). Plantele curate, tăiate mărunt sunt introduse în aceste borcane și sunt apăsate pentru a le îndesa cât se poate de tare (ca la varza acră). Apoi se introduce în fiecare borcan 1 linguriță de zer proaspăt sau de zeamă de varză acră, făcute bineînțeles în casă, nu de conservă, și se umple cu apă, așa ca să nu mai fie aer printre plante. Totul trebuie să ajungă doar până la cca. 2 centimetri sub buza borcanului, pentru că va fermenta. Apoi se lasă 2 zile la loc cald până începe să fermenteze: Atenție să nu dea pe-afară; este necesară o farfurioară dedesubt – și după cele 2 zile, la pivniță. Procesul de fermentație este încheiat după 5-6 săptămâni. Cum produsele fermentate lactic sunt deosebit de indicate persoanelor bolnave de cancer, și plantele medicinale păstrate astfel ar trebui să fie de ajutor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here