În fiecare dimineață în fața oglinzii, mii de femei încearcă să retușeze, să mascheze anumite imperfecțiuni sau să scoată în relief ceea ce au mai frumos cu ajutorul fardului. Unele sunt experte în această artă a machiajului altele însă au nevoie de îndrumări și acest lucru îl constatăm adesea când pe stradă, în tramvai, în autobuz sau chiar la diferite ocazii, întâlnim femei fardate în mod neplăcut.
Un machiaj bine făcut trebuie să fie practic invizibil, dar pentru a reuși acest lucru este necesar ca obrazul să fie uns în prealabil cu o cremă de zi sau o cremă obișnuită, în cazul în care tenul este uscat. Crema va fi întinsă perfect, va fi lăsată câteva minute, timp în care ea va fi absorbită de piele, iar surplusul va fi îndepărtat prin presarea pe față a unui șervețel de hârtie.
Condiția care contribuie la realizarea unui machiaj perfect este aplicarea cremei totdeauna pe un obraz perfect curat.
Alegerea fardurilor este o problemă de gust personal, de stil, de vârstă, de ocazie.
Persoanele care obișnuiesc să folosească fondul de ten trebuie să aibă mare grijă la aplicarea lui pe față, pentru că de aceasta depinde naturalețea machiajului. Pentru reușită se va umezi în prealabil obrazul, apoi cu ajutorul unui deget se vor atinge pomeții, fruntea, nasul, bărbia și gâtul. După aceea se procedează la întinderea fardului în jos și în sus, în strat fin și uniform.
Pentru a obține un ten catifelat nu este suficient numai fondul de ten, ci se cere aplicarea unui strat fin de pudră. În felul acesta se obține atât de râvnită piele de piersică.
În ceea ce privește pudra, să ne ferim să o folosim în culori prea deschise, chiar dacă dorim să ne albim obrazul, deoarece contrastul este prea izbitor, iar efectul obținut dezavantajează.
Fardarea buzelor nu poate reuși decât dacă nu au crăpături, dacă sunt moi și cu pielea întinsă. De obicei, în timpul iernii buzele se jupoaie sau crapă.
Pentru a remedia acest neajuns vor fi unse înainte de ieșirea în frig cu o picătură de ulei de ricin, iar seara vor fi tamponate cu infuzie călduță de mușețel, apoi vor fi unse cu o cremă grasă sau vaselină. Înainte de culcare se va îndepărta rujul cu un lapte sau o cremă de demachiat, care sunt folosite în mod obișnuit la curățarea obrazului.
Fardarea propriu-zisă se poate face desenând mai întâi conturul cu un creion, apoi aplicând rujul, armonizat bineînțeles cu pudra, cu rujul de obraz, cu îmbrăcămintea.
Moda actuală opinează pentru gura normală, nici prea groasă, nici prea subțire. Se preferă rujul în colorit cald și strălucitor.
Persoanele blonde vor folosi rujurile roz, ciclamen. Cele brunete vor evita rujurile stridente, deoarece vulgarizează figura. Dacă s-a depășit o anumită vârstă, să nu se uite că rujul prea închis îmbătrânește. În orice caz se va evita pe cât posibil oranjul și violetul.
Rujul de obraz a fost mult timp desconsiderat, fiind la modă tenul palid.
În prezent începe să fie din nou în actualitate, mai ales pentru persoanele palide, cu tenul alb sau șters, care au nevoie de ceea ce numim o „mină bună“.
Dar ca acest lucru să reușească, trebuie ca rujul să fie estompat pentru a se incorpora în totalitatea generală a obrazului.