Corpul omului contine aproximativ 65% apă. Apa joaca un rol exceptional de mare in organism, nu numai ca parte componentă indispensabilă a celulelor şi tesuturilor organismului, dar şi ca mediu in care au loc toate procesele chimice, legate de activitatea biologică a organismului. Nu este de mirare că şi omul şi animalele mor în urma lipsei de apă, mult mai repede, decat în urma lipsei de hrană.
După unele observații, omul poate rezista în inanitie (lipsă de mancare) totală, timp de 30 de zile şi mai mult, dar în lipsa apei, moartea survine chiar după cateva zile.
Alimentatia bogată in hidrati de carbon duce la retinerea apei in corp.
Se stie, bunăoară, că la copiii care primesc prin alimentatie o cantitate foarte mare de hidrati de carbon, greutatea corpului creşte relativ rapid si ei devin puhavi, în urma retinerii unei cantităti mari de apă în organism.
Organismul pierde apa prin urină, transpiratie, prin intestin şi prin mani (sub forma vaporilor de apă în aerul expirat). Pentru compensarea acestor pierderi, organismul omului
adult trebuie să primească zilnic în medie 2-2,5 L apă. O parte din cantitatea aceasta de apă se introduce cu hrana. Bunăoară, ptinea contine aproximativ 50% apă, iar cartoful
aproximativ 76%.
Organismul primeşte in medie aproximativ 1-1,5 L apă prin mancărurile lichide, prin ceai şi alte bauturi.
Pe timp călduros, pierderile de apă prin transpiratie cresc mult şi de aceea trebuie să se consume mai multe lichide. Totuşi, consumul exagerat de lichide este dăunător, deoarece, in urma introducerii unei mari cantități de lichid in organism, creşte efortul depus de inimă şi rinichi.
Afară de aceasta, cu cat omul bea mai mult, cu atat transpiră mai mult, iar cu sudoarea se elimină din organism unele substante minerale şi vitamine, care îi sant utile.