Extracția dentară

0
Extracția dentară
-Anunț-

Când și de ce trebuie făcută o extracție dentară?

Este o intervenție chirurgicală de necesitate, stabilită de medic în cazurile în care un dinte cu carie sau periodontită a devenit un focar dentar, capa bil de a difuza infecția în organism și a produce așa-zisa boală de focar, cum ar fi endocardita infecțioasă, reumatismul articular de origine dentară, sinuzita maxilară, glomerulonefrita de focar, gastrita, ulcer gastric etc.

Aceasta este extracția de necesitate, care salvează bolnavul de la generale grave.

În ortodonție se fac extracții profilactice, preventive sau seriate, în vede rea creării de spațiu pentru armonizarea dinților pe arcadă. Acestea sunt extracții cu scop ortodontic.

La edentații ce solicită proteze mobile sau fixe, este uneori nevoie să se extragă 1-2 dinți pentru a crea un ,,câmp” protetic favorabil. Acestea sunt extracții proprotetice.

Cele mai multe extracții se efectuează la bolnavii ce-și neglijează îngrijirea dinților și vin la stomatolog cu resturi radiculare, ce nu mai pot fi conservate. Există cazuri, de asemenea, când toate tratamentele de carie sau periodontită au eșuat și atunci singura soluție de rezolvare a durerii sau infecției la bolnav rămâne această intervenție mutilantă – extracția.

Câteva sfaturi practice pentru pacient

Este bine ca extracția să se facă la ,,rece”, când starea generală a bolnavului este bună, când medicul s-a asigurat că bolnavul nu are boli de inimă, hepatice, renale, endocrine sau sangvine..

Nu se fac extracții în perioada ciclului menstrual, în timpul sarcinii sau alăptării, decât în cazuri de urgență și după pregătiri speciale.

Nu se pot face extracții la cardiaci, hepatici, endocrinopați sau renali, decât după un tratament prealabil medical general și numai la indicația medicului curant.

Citește și:   Stomatologia, specialitate medicală

Antibioterapia înainte cu 24 de ore de extracție și minimum 4 zile după extracție este necesară ori de câte ori trebuie să excludem dinți cu focare septice.

Înainte de extracție, bolnavul trebuie să vin liniștit, după un somn reconfortant, eventual ajutat de sedative administrate seara înainte de culcare. Dimineața poate să ia un pahar cu ceai și pline prăjită. Anestezia și extracția sunt făcute de medicul specialist stomatolog.

Sfaturi după extracția dentară

După extracție, orice bolnav trebuie să știe că:

  • este interzis să conducă mașina în primele ore după extracție. Anestezicul reduce atenția și scade reflexele;
  • cheagul este foarte important în procesul de vindecare. Nu se va atinge plaga cu degetul, limba și nu se va suge. Pansamentul va fi ținut strâns în gură o oră;
  • nu se clătește gura în prima zi. A doua zi se reia periajul dentar și gura se clătește după mesele principale cu un dezinfectant slab;
  • nu suprasolicitați organismul, nu faceți antrenamente sportive. Pot să apară hemoragii postextracționale;

trebuie evitată căldura mare:

  • plaja la soare, casca la coafor, compresele calde pot provoca hemoragii în primele 48 de ore;
  • atenție la mâncare: se recomandă a mânca după încetarea efectului anesteziei, cu protejarea plăgii în timpul masticației. Evitați alimentele foarte dure sau fierbinți; evitați alcoolul, cafeaua, ceaiul, nicotina în primele 24 de ore, laptele și produsele lactate;
  • durerea se calmează cu analgezice. Dacă apare după 2-3 zile, este semnul unei complicații și trebuie consultat medicul;

dacă hemoragia nu trece:

  • clătirea ușoară a gurii cu apă;
  • compresă pe plagă sub presiune;
  • capul în poziție verticală;
  • comprese reci pe obraz.
Citește și:   Anatomia dinților - Dinții de la tinerețe, până la bătrânețe

Dacă hemoragia persistă, va fi consultat medicul; tumefierea, tulburările de deschidere a gurii și de înghițire sunt normale și trecătoare. Se vor pune comprese reci pe obraz sau pungă cu gheață. După vindecarea plăgii postextracționale, bolnavul trebuie să se gândească la protezare și la păstrarea unei igiene buco-dentare corecte, pentru a evita evoluția cariei sau periodontitei și a evita astfel alte extracții de necesitate.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.