Examene endoscopice

0
Examene endoscopice
-Anunț-

Posibilitatea de a examina optic organe cavitare, majoritatea cu comunicare la exterior (ca stomacul, vaginul, vezica urinară ș.a.), folosind instrumente speciale endoscopice, permite diagnosticarea unor boli în regiuni ale corpului omenesc altfel greu accesibile. Vizualizarea endoscopică confirmă uneori prezența unor leziuni găsite prin alte metode diagnostice sau descoperă noi leziuni. În decursul anilor, instrumentele folosite în endoscopie au fot mereu îmbunătățite prin contribuția multor specialiști, ajungându-se în prezent la forme din ce în ce mai perfecționate, care să facă relativ ușor suportate de bolnavi examenele endoscopice. Desigur că mânuirea acestor instrumente comportă măestrie. De asemenea și interpretarea corectă a imaginilor diverselor leziuni cere o îndelungată experiență.

Cu endoscopul se face nu numai examinarea optică directă, dar și prelevarea dirijată a unor mici fragmente de țesut, pe care se face un examen histopatologic, ca și prelevarea de material de secreție cu care se face un examen citologic.

Rectoscopia este cel mai vechi procedeu endoscopic. Permite explorarea anusului, a ampulei rectale și a porțiunii terminale a sigmoidului. Rectoscopul este un tub metalic cu mandren, având un dispozitiv luminos la capăt. Rectoscopul metalic, rigid, tinde să fie înlocuit au aparate fibrooptice, cu care se poate examina întregul colon (colonoscopul). Rectoscopia se practică la bolnavi cu afecțiuni ale intestinului gros, ca rectocolita ulceroasă, polipoza, neoplasmul și la cei care pierd sânge prin materiile fecale. Acest examen endoscopic completează examenul radiologie, permite fotografierea unor imagini anormale, ca și prelevarea de mici fragmente de țesut (biopsie) în vederea unui examen microscopic. Gastroscopia face posibilă examinarea optică a mucoasei stomacului și esofagului. Gastroscoapele flexibile, aparatură mai recent intrată în practică, au o mânuire mult mai comodă decât vechile gastroscoape rigide. Cu ajutorul lor se poate fotografia relieful mucoasei, se fac biopsii dirijate și se prelevă cu mici periuțe speciale material pentru un examen citologic. Esofago-gastroscopia este o investigație complementară, care este folosită acolo unde examenul radiologic nu a permis clarificarea diagnosticului. Gastroscopia este contraindicată la bolnavii, dificili, impresionabili, care colaborează greu cu medicul, apoi în cazuri de deformații ale coloanei vertebrale, ca și la coronarienii care fac frecvent crize de angină pectorală. Bolnavul căruia trebuie să i se facă o gastroscopie va fi asigurat că procedeul este ne periculos și că gastroscopul trece ușor și fără durere. Liniștindu-i ienerile, bolnavul va fi mai cooperant și examenul va decurge mai ușor și pentru el și pentru medic.

Citește și:   Scintigrafia

Gastroscopia este utilă în ulcerele gastrice, polipoză gastrică, cancer gastric, pentru precizarea cauzei în hemoragii digestive superioare etc. Colposcopia este o metodă optică de examinare a colului uterin și trac genital inferior cu un aparat special, colposcopul. Acesta dă o imagine stereoscopică cu o mărire de 10,-20 de ori a obiectului. Examinarea competentă cu colposcopul a unor modificări pe col cu ochiul liber poate preciza uneori diagnosticul, putându-se astfel evita practicarea unei biopsii, care devine inutilă. Colposcopia este indicată în evaluarea pacientelor la care s-au găsit rezultate anormale ale frotiului citologic. Se folosește, prin urmare, în cazuri selectate și are valoare numai când este făcută de un personal calificat, printr-o instruire specială. De durata acestei pregătiri depinde calitatea rezultatului colposcopiei, de la recunoașterea prezenței unei leziuni (instruire de câteva luni) la posibilitatea precizării tipului de leziune instruire prin experiență acumulată în mai mulți ani). Cistoscopia, în sens restrâns al cuvântului, înseamnă examinarea vizuală cu ajutorul cistoscopului a vezicii urinare, dar acest examen trebuie obligator asociat și cu examinarea optică a uretrei (uretroscopie). Cistoscopia se execută pentru diagnosticul și tratamentul bolilor vezicii urinare și uretrei. Din cauza legăturii anatomice și fiziologice dintre vezică și uretră, este adesea imposibil de stabilit înainte de efectuarea examenului cistoscopic, dacă afecțiunea aparține vezicii sau uretrei.

Bronhoscopia sau examinarea endoscopică a arborelui traheobronsic este indispensabilă în studiul unor boli toracice, căci aduce informații care nu se pot obține pe altă cale. Po lingă scopuri diagnostice bronhoscopia este folosită și pentru tratament. Bronhoscopia permite vizualizarea directă a arborelui bronșic sub anestezie locală sau generală, putând stabili, de exemplu, diagnosticul de carcinom bronșic. Ca instrumentar se folosesc bronhoscoape rigide și bronhoscoape flexibile. Cu ajutorul unei pense speciale, se poate preleva un mic fragment de țesut pentru examinare histologică. Bronhoscopia permite de asemenea aspirarea secreției bronșice în vederea unui examen citologic sau bacteriologic.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.