Ce este Escara (ulcer de presiune)?
Escara (ulcer de presiune) este o leziune localizată a pielii și / sau a țesutului subiacent, de obicei peste o proeminență osoasă, ca urmare a presiunii sau a presiunii în combinație cu forfecarea.
Escarele sunt o cauză majoră de morbiditate și mortalitate, în special pentru persoanele cu senzație afectată, imobilitate prelungită sau vârstă înaintată.
Unguent BIOTITUS® Formula originală are 100% compuși naturali activi, procesați special, care acționează completându-se și potențându-se reciproc.
Combinația unică și sinergia dintre ingrediente conferă următoarele proprietăți:
- menține troficitatea, hrănește și îmbunatățeste aspectul pielii;
- asigură confortul utilizatorului;
- hidratant, emolient;
- promovează producția de colagen favorizând cicatrizarea leziunilor pielii;
- promovează microcirculația la nivelul pielii, tonic capilar.
Cum apar escarele (ulcerele de presiune)?
Escara (ulcer de presiune) este rezultatul unei modificări degenerative cauzate de expunerea țesutului biologic (pielea și țesutul subiacent) la presiune și forțe de forfecare. Presiunea crescută împiedică circulația corectă a sângelui și provoacă moartea celulelor, necroza țesuturilor și dezvoltarea escarelor (ulcerelor de presiune.
Cine dezvoltă escare (ulcere de presiune)?
Oricine este expus riscului de apariție a unei escare (ulcer de presiune), dar unii sunt mai predispuși să dezvolte unul decât alții. Acest lucru este valabil mai ales pentru cei cu senzație de tulburare, imobilitate prelungită și vârstă înaintată.
Indiferent dacă este tânăr sau bătrân, dacă cineva cu pielea fragilă rămâne într-o poziție prea mult timp fără a-și schimba greutatea, este expus riscului de escare. Utilizatorii de scaune cu rotile sau persoanele limitate la un pat (de exemplu, după o intervenție chirurgicală sau o vătămare corporală) prezintă un risc deosebit, iar persoanele care au un ulcer de presiune prezintă un risc și mai mare de a dezvolta un alt ulcer de presiune.
Cele mai frecvente locuri pentru apariția escarelor (ulcerelor de presiune) sunt peste o proeminență osoasă, cum ar fi fesele (sacrum / ischium), tocuri, șolduri (trohanter), coate, glezne (maleolă laterală și medială), spate, umeri, partea din spate a capului (occipit) și urechi.
Prevalența escarelor (ulcerelor de presiune)
Au fost efectuate studii naționale de prevalență în mai multe țări.
Studiile de prevalență, în rândul pacienților din spitalele de îngrijire acută, au indicat o prevalență a ulcerului de presiune cuprinsă între 10,1% și 17%. Recent, 5947 de pacienți au fost chestionați în 25 de spitale din cinci țări europene. Prevalența ulcerului de presiune (Etapa 1-4) a fost de 18,1%. Dacă au fost excluse ulcerele de presiune în stadiul 1, prevalența a fost de 10,5%. Sacrul și tocurile au fost cele mai afectate locuri. Doar 9,7% dintre pacienții care au nevoie de prevenție au primit îngrijiri preventive complet adecvate.
Factori de risc
Următorii factori cresc riscul apariției escarei (ulcerului de presiune):
- Legat la pat sau scaun
- Vârstă avansată (> 65 de ani)
- Nu se poate mișca corpul sau părțile corpului fără ajutor
- Afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul sau bolile vasculare, care afectează perfuzia (circulația sângelui)
- Discapacitate mintală din afecțiuni precum demența
- Istoricul ulcerului anterior
- Incontinență urinară și / sau fecală
- Nutriție inadecvată / slabă și / sau deshidratare
- Presiune diastolică <60 și / sau instabilitate hemodinamică
Prevenirea și tratamentul escarei (ulcerului sub presiune)
liniile directoare recomandă utilizarea unei abordări structurate pentru risc
evaluare pentru a identifica persoanele cu risc de a dezvolta presiune
ulcere. Unul dintre cele mai utilizate instrumente de evaluare a riscurilor este
Scala Braden pentru prezicerea riscului de apariție la presiune®, dezvoltată de
Barbara Braden, dr., RN și Nancy Bergstrom, dr., RN, FAAN.
Scala Braden pentru prezicerea riscului de escară (ulcer de presiune)
Scara Braden este un instrument validat clinic care permite asistenților medicali și altor furnizori de asistență medicală să evalueze în mod fiabil nivelul de risc al unei persoane pentru apariția escarelor (ulcerelor de presiune) prin evaluarea a șase subscale:
- Percepție senzorială – capacitatea de a răspunde în mod semnificativ la disconfort legat de presiune (1-4)
- Umiditate – gradul în care pielea este expusă la umezeală (1-4)
- Activitate – gradul de activitate fizică (1-4)
- Mobilitate – abilitatea de a schimba și controla poziția corpului (1-4)
- Nutriție – tipar obișnuit de aport alimentar (1-4)
- Fricțiune și forfecare – cantitatea de asistență necesară pentru mișcare, gradul de alunecare în pat și / sau scaun (1-3)
Fiecare dintre aceste subscale conține un interval numeric, unul fiind cel mai mic scor posibil. Scorul scării Braden este apoi derivat din totalizarea evaluării numerice de la fiecare subscală. Cel mai mic scor total posibil este 6 și cel mai mare este 23. Cu cât scorul este mai mic, cu atât este mai mare riscul de a dezvolta ulcere de presiune. Persoanele cu scoruri de 15-18 sunt considerate cu risc de a dezvolta ulcere de presiune dacă sunt prezenți alți factori de risc majori; 13-14, risc moderat; 10-12, risc ridicat și 9 sau mai mic, risc foarte mare.
Scara Braden ar trebui să fie întotdeauna utilizată împreună cu judecata de asistență medicală. Fiecare scor de subscală servește drept indicator pentru evaluările care trebuie explorate în continuare și un ghid pentru tipurile de intervenții care pot fi necesare. Cu cât scorurile de subscală și scorul total sunt mai mici, cu atât intervențiile de asistență medicală ar trebui să devină mai ‘intense’.
Prevenirea escarelor (ulcerelor de presiune)
O persoană care este legată de pat sau nu se poate mișca din cauza paraliziei sau care are diabet, boli vasculare (probleme de circulație), incontinență sau dizabilități mintale, ar trebui să fie frecvent verificată pentru ulcere de presiune. O atenție specială trebuie acordată zonelor peste proeminența osoasă în care se formează adesea ulcere de presiune.
Căutați zone înroșite care, atunci când sunt apăsate, nu albesc (devin albe) sau zone violete / maronii ale pielii intacte. De asemenea, căutați vezicule, ulcere sau alte zone deschise.
Unguent BIOTITUS® Formula originală are 100% compuși naturali activi, procesați special, care acționează completându-se și potențându-se reciproc.
Produsul Unguent BIOTITUS® este recomandat pentru a ingriji și mentine în bună stare pielea dupa răni (leziuni superficiale, arsuri, escare, degerături, acnee, afectiuni si plagi cronice ale pielii), în timpul procesului de vindecare, pielea slăbită sau predispusă la rani, sau pentru uzul zilnic de îngrijire a pielii, îmbunătățindu-i aspectul.
Intervenții
- Programați repoziționarea regulată și rotirea pentru pat și scaun pacienți
- Utilizați suprafețe de sprijin pe pat și scaune
- Poziția cu perne sau pene între proeminențele osoase
- Ridicați tocurile de pe pat
- Curățați ușor pielea la fiecare moment de murdărire cu pH echilibrat, demachiant pentru piele fără clătire
- Aplicați un unguent de protecție împotriva umezelii în zona afectată
- Gestionați umezeala datorită transpirației cu transpirare textil cu argint (InterDry®Ag)
- Oferiți o gamă activă sau pasivă de exerciții de mișcare
- Utilizați foi de ridicare sau echipamente de ridicat pentru a repoziționa sau transfera pacientul
- Păstrați capul patului la / sau sub 30 de grade, dacă este în concordanță cu starea medicală a pacientului
- Consultați dieteticianul pentru evaluare nutrițională și intervenții
- Raportați pierderea în greutate, apetitul slab sau modificările gastro-intestinale care interferează cu mâncarea
- Asistați la mese, după cum este necesar
- Aplicați cremă hidratantă pe piele cel puțin zilnic și PRN
Sistem internațional de clasificare a escarei (ulcerului de presiune) NPUAPEPUAP
Categorie / Etapa I: Toc
Roșeață neblancabilă a pielii intacte
Piele intactă cu eritem neblancabil al unei zone localizate, de obicei peste o proeminență osoasă. Decolorarea pielii, căldura, edemul, duritatea sau durerea pot fi, de asemenea, prezente. Este posibil ca pielea pigmentată negru să nu aibă albire vizibilă.
Descriere suplimentară: Zona poate fi dureroasă, fermă, moale, mai caldă sau mai rece în comparație cu țesutul adiacent. Categoria / Etapa I poate fi dificil de detectat la persoanele cu tonuri de piele închise. Poate indica persoane cu „risc”.
Categorie / Etapa II: Fese
Grosime parțială pierderea pielii sau vezicule
Pierderea parțială a grosimii dermei care se prezintă ca un ulcer deschis superficial cu un pat de plăgie roșu-roz, fără slough. Se poate prezenta, de asemenea, sub formă de blistere umplute cu ser intacte sau deschise / rupte sau sero-sanginoase.
Descriere suplimentară: Se prezintă ca un ulcer superficial strălucitor sau uscat, fără slough sau vânătăi. Această categorie / etapă nu trebuie utilizată pentru a descrie lacrimile pielii, arsurile pe bandă, dermatita asociată cu incontinența, macerarea sau excoriația.
Categorie / Etapa III: Ischium
Pierderea pielii cu grosime totală (grăsime vizibilă)
Pierderea țesutului cu grosime completă. Grăsimea subcutanată poate fi vizibilă, dar osul, tendonul sau mușchiul nu sunt expuse. Unele slough pot fi prezente. Poate include subminarea și tunelarea.
Descriere suplimentară: Adâncimea unui ulcer de presiune din categoria / etapa III variază în funcție de locația anatomică. Puntea nasului, a urechii, a occiputului și a maleolei nu are țesut subcutanat (adipos), iar ulcerele din categoria / stadiul III pot fi superficiale. În contrast, zonele cu adipozitate semnificativă pot dezvolta ulcere de presiune extrem de profunde din categoria / etapa III. Osul / tendonul nu este vizibil sau direct palpabil.
Categorie / Etapa IV: Coccyx
Pierderea țesutului cu grosime totală (mușchi / os vizibil)
Pierderea țesutului cu grosime completă cu os, tendon sau mușchi expus. Poate fi prezent slough sau eschar. Adesea include subminarea și tunelarea.
Descriere suplimentară: Adâncimea unui ulcer de presiune din categoria / etapa IV variază în funcție de locația anatomică. Puntea nasului, urechii, occiputului și maleolei nu are țesut subcutanat (adipos) și aceste ulcere pot fi superficiale. Ulcerele din categoria / etapa IV se pot extinde în structurile musculare și / sau de susținere (de exemplu, fascia, tendonul sau capsula articulară), ceea ce face ca osteomielita sau osteita să apară. Osul / mușchiul expus este vizibil sau direct palpabil.
Imaginabil: Șold
Pierderea pielii cu grosime totală – adâncime necunoscută
Pierderea țesutului cu grosime totală în care adâncimea reală a ulcerului este complet ascunsă de slough (galben, bronz, gri, verde sau maro) și / sau escar (bronz, maro sau negru) în patul plăgii.
Descriere suplimentară: Până când nu se îndepărtează suficient slough și / sau escară pentru a expune baza plăgii, adevărata adâncime nu poate fi determinată; dar va fi fie o Categorie / Etapa III, fie IV. Stabil (uscat,
aderent, intact fără eritem sau fluctuație) escara pe tocuri servește drept „acoperire naturală (biologică) a corpului” și nu trebuie îndepărtată.
Leziunea țesuturilor: Picior
Adâncimea necunoscută
Zonă localizată purpurie sau maronie a pielii intacte decolorate sau a blisterului plin de sânge din cauza deteriorării țesuturilor moi subiacente din cauza presiunii și / sau forfecării.
Descriere suplimentară: Zona poate fi precedată de țesut dureros, ferm, moale, bogat, mai cald sau mai rece în comparație cu țesutul adiacent. Leziunile profunde ale țesuturilor pot fi dificil de detectat la persoanele cu tonuri de piele închise Evoluția poate include un blister subțire peste un pat întunecat. Rana poate evolua în continuare și deveni acoperită de escară subțire.
Tratamentul ulcerelor de presiune
Obiectivele tratamentului pentru ulcerele de presiune:
1. Dacă este posibil, trebuie tratată patologia subiacentă a ulcerului sub presiune. Presiunea trebuie ameliorată sau îndepărtată prin măsuri adecvate pentru a preveni rănirea suplimentară.
2. Nutriția este importantă pentru vindecarea ulcerului sub presiune:
- Furnizați suficiente calorii
- Furnizați proteine adecvate pentru un echilibru pozitiv al azotului
- Furnizați și încurajați un aport zilnic adecvat de lichide pentru hidratare
- Furnizați vitamine și minerale adecvate
3. Îngrijirea rănilor trebuie optimizată:
- Dacă în plagă există țesut necrotic negru sau galben, luați în considerare debridarea pentru a îndepărta țesutul mort
- Dacă există o sarcină bacteriană mare (bio-sarcină) în rană, luați în considerare pansamentele antimicrobiene
- Curățați ulcerul de presiune și zona periwound la fiecare schimbare a pansamentului
- Utilizați pansamente umede adecvate pentru vindecarea rănilor
- Plagă uscată – hidratează-o
- Plagă umedă – absorbți-o
- Plagă superficială – acoperă-o
- Rana profundă – umpleți-o / acoperiți-o