Frunzele proaspete de podbal sunt spălate, zdrobite și frecate pe un fund de lemn cu sucitorul de tăiței până iese un terci de frunze care se aplică pe porțiunile inflamate unde s-a localizat erizipelul.
Din frunze se poate prepara însă și o infuzie (se taie frunzele mărunt, se opăresc cu apă clocotită, se lasă să stea puțin) și folosi ca o compresă, după ce se răcește.
Tot la fel se pot întrebuința și frunzele de varză, spălate și zdrobite. Ele înlătură orice inflamație provocată de erizipel.
Foarte emolient și benefic este efectul sucului frunzelor cărnoase de urechelniță (Sempervivum tectorum). Trecându-le prin storcătorul electric de uz casnic, se obține un suc cu care se ung ușor porțiunile inflamate sau se taie de-a lungul câteva frunze de urechelniță și se pun pe o farfurie, cu partea zemoasă în sus. Cu sucul care se prelinge din suprafețele secționate se ung zonele afectate de erizipel.
Intern, se iau dimineața, 1/2 oră înainte de micul dejun, 1 ceașcă cu infuzie de ventrilică, iar pe parcursul zilei, încetul cu încetul, 3-4 cești cu ceai de urzici, până ce controlul medical constată dispariția erizipelului.