Energiile perverse cosmice

0
-Anunț-

În medicina modernă aceștia sunt denumiți factori agresivi externi. Ei sunt, conform MTEO: vintul, frigul, căldura sau focul, umiditatea, uscăciunea și căldura verii.

În cadrul energiilor perverse cosmice pot fi incadrate de asemenea energiile perverse curioase: frigul sau căldura excesivă în contrast cu anotimpul în curs, ca de exemplu o primăvară timpurie sau o iarnă cu zile deosebit de călduroase. Pentru a înțelege mai bine sistemul de gândire ale MTEO, vor fi descriși succint acești factori agresivi.

Sănătatea organică este un echilibru Intre Yin și Yang. Când Yin și Yang își pierd funcția de reglare, organismul uman este susceptibil de influențele dăunătoare ale unor forte (energii) ,,perverse”. Desigur o influență ,,perversa cosmică este un simplu factor natural, care însă poate deveni dăunător sănătății organismului, când acesta este slăbit în urma unui dezechilibru Yin Yang. În acest caz apare un conflict intre energia perversă cosmică și energia vitală a organismului, Qi-ul protector. Bolile generate de oricare din energiile perverse cosmice apar de obicei brusc, fără vreun semnal de alarmă și au drept simptome febra, frisoanele, diverse alergii și o stare generală alte rată. Aceste simptome sunt rezultatul încercării pe care o face Qi-ul protector de a alunga energia perversă cosmică.

Vintul care invadează organismul seamănă cu vintul din natură. Este generator de mișcare, provocând schimbări și dezechilibre bruște în organism. Vintul este un fenomen Yang și este asociat (conform legii celor 5 elemente) cu primăvara. Asocierea dintre energia perversă cosmică și anotimp este poetică – dar reală aceasta semnificând faptul că microcosmosul ia parte la viața macrocosmosului. De obicei vintul este însoțit și de alte energii perverse cosmice, cum ar fi frigul sau umezeala. De aceea Nei-Jing afirmă că ,,100 de boli apar o dată cu vintul”. Deoarece vintul este ,,ușor și aerian”, Nei Jing afirma de asemenea că ,,prejudiciul adus de vint afectează mai întâi părțile superioare”.

Citește și:   Etiopatogenia în concepția medicinii tradiționale extrem orientale (MTEO)

Vintul ca energie perversă cosmică determină mai frecvent apariția bolilor infecțioase sau contagioase. Frigul este un fenomen Yin și este asociat cu iarna, așa cum vintul este asociat cu primăvara. Frigul acționează în organism, ca și în natură, provocând contradicții și barând mișcarea normală a fluidelor organice. Frigul la nivelul meridianelor poate bloca circulația lui Qi sau a sângelui, provocând dureri severe, ascuțite. Nei-Jing face următoarea remarcă: ,,frigul intră în meridiane și astfel apare o întârziere a mișcării lui Qi. Qi-ul nu poate curge armonios și în final apare durerea”. Dezechilibrele provocate de frig invadează organismul brusc și sunt însoțite de frisoane, febră, migrenă și dureri articulare, precum și transpirație abundentă. De obicei, frigul lezează rinichiul.

Căldura și focul. Datorită caracteristicilor lor de a fi fierbinți sau active, sunt considerate fenomene Yang și sunt asociate cu vara, iar semnele induse de acestea în organism se aseamănă cu manifestările lor din natură. Persoana invadată de căldură sau foc va avea simptome caracterizate prin febră ridicată, roșeața feții, excreții închise la culoare, procese inflamatorii ale pielii (furuncule, ulcerații, diverse alte leziuni ale pielii). Atunci când focul sau căldura lezează sângele, apar hemoragii sau erupții cutanate. Când este atins Shen (spiritul gândirea), apar simptome ca vorbirea confuză sau delirul, de exemplu la un pacient cu febră mare.

Umiditatea. Simptomele clinice induse de umiditate se aseamănă cu proprietățile sale naturale. Astfel, excrețiile și secrețiile induse de umezeală sunt abundente, închise la culoare, diareea sau secrețiile vaginale sunt abundente, iar erupțiile cutanate sunt întinse. Odată pătrunsă în meridiane, umiditatea împiedică mișcarea normală a lui Qi, producând edeme, dureri articulare, ex creții insuficiente, indigestie, greață.

Citește și:   Teoria celor cinci elemente sau a celor cinci mișcări

Uscăciunea și căldura verii sunt două energii perverse cosmice distincte, dar ele sunt mult mai puțin importante decât vintul, frigul, căldura sau focul Energia perversă a uscăciunii este asociată Yang, aducând cu toamna și umiditatea este un fenomen sine simptome ca piele uscată, tuse uscată, astm, febră, dureri articulare și alte simptome caracteristice energiilor perverse cosmice. Căldura verii este o energie perversă pură, care apare totdeauna în urma expunerii la temperaturi excesive și are drept simptome febră mare bruse instalată și transpirație excesivă. Aceste energii perverse cosmice nu pot fi luate niciodată în considerație izolat. Ele pot fi identificate după semnele și simptomele ce le însoțesc, dar aceste semne și simptome fac parte dintr-un model organic unic, specific fie cărei entități individuale. În MTEO nu există boală, ci mai degrabă un model de dezechilibru al unui bolnav anume.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.