Electrocardiografia și electroencefalografia

0
Electrocardiografia și electroencefalografia
-Anunț-

Înregistrarea grafică a potențialelor electrice care apar în cursul activității unor organe (inimă, creier) este folosită ca metodă de explorare funcțională care, fiind total neagresivă, este larg folosită pentru depistarea și urmărirea unor boli de inimă (electrocardiograma) sau a unor afecțiuni ale creierului (electroencefalograma).

Electrocardiografia este cea mai răspândită metodă de explorare funcțională a miocardului. Aparatul de înregistrare, electrocardiograful, este de mai multe tipuri, cel mai curent folosit astăzi fiind cel cu înscriere directă. Legătura dintre electrocardiograf și câmpul electric al inimii se face prin intermediul unor electrozi și cabluri. ‘în electrocardiografia clinică nu este posibil un contact direct intre electrozi și inimă; potențialele electrice sunt culese de pe suprafața corpului, în diferite puncte periferice ale câmpului electric generat de inimă și înregistrate ca unde și segmente, care împreună constituie un traseu, numit electrocardiogramă (ECG).

Activitatea miocardului se desfășoară în două etape care se exprimă electrocardiografic prin: atriogramă (compusă din unda P și segmentul P-Q) și ventriculogramă (compusă din undele QRS, segmentul S-T și unda T).

Electrocardiogramă arată modificări ale trascului în multe boli ale inimii, constatarea lor fiind utilă în special în diagnosticul infarctului de miocard și al aritmiilor, Electroencefalografia este o metodă clasică de explorare funcțională a sistemului nervos central, constând în înregistrarea câmpurilor electrice trans craniene, culese pe cap. Interpretarea traseelor de electroencefalogramă (EEG) cere experiență și discernământ, iar pentru aprecierea de ,normal sau patologic“ trebuie ținut seama de vârsta pacientului și tabloul clinic. Aceleași imagini de EEG care la copilul mic corespund unei electrogeneze normale, la vârsta adultă traduc suferințe cerebrale organice sau funcționale.

Citește și:   Analize medicale - Introducere

Electroencefalograma oferă informații valoroase în epilepsie, tumori cerebrale, traumatisme cranio-cerebrale.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.