Durerea de sân – Simptome, cauze, diagnostic, tratament și prevenire

0
Durerea de sân - Simptome, cauze, diagnostic, tratament și prevenire
-Anunț-

Durerea de sân este de obicei un simptom al fluctuațiilor hormonale, deși exercițiile pentru partea superioară a corpului și un sutien prea strâmt pot provoca, de asemenea, disconfort.

O persoană cu durere la sân are disconfort la mamelon, piele sau țesutul de bază al sânului. Sânii sunt părți ale corpului foarte sensibile și, în funcție de mărimea sânilor, durerea și disconfortul pot apărea în timpul activităților de zi cu zi. Fluctuațiile hormonale pot contribui, de asemenea, la durerea de sân. În timpul ciclului menstrual, diverși hormoni provoacă modificări ale țesutului mamar care pot duce la durere sau disconfort la unele femei. Durerile de sâni pot apărea și la fete și băieți în timpul pubertății, tot din cauza fluctuațiilor hormonale.

Durerea de sân ușoară poate fi cauzată de tumori mici, necanceroase, în timp ce durerea de sân severă este de obicei cauzată de o leziune sau infecție, cum ar fi mastita. Durerea și umflarea sânilor la o mamă care alăptează pot fi cauzate de ingurgitarea sânilor.

Femeile care poartă sutiene strâmte, cu push-up, cu sârmă sau sport pot avea, de asemenea, dureri la sâni, deoarece sutienele care nu se potrivesc pot comprima țesutul mamar, în special cu sânii mari.

Semne și simptome ale durerii de sân

Simptomele obișnuite care apar cu durerea de sân includ noduli la sâni, umflarea sânilor și secreția mameloanelor. Simptomele care apar cu durerea de sân cauzată de o infecție includ înroșirea pielii, sensibilitatea sânilor și umflarea sânilor.

Ciclul menstrual al unei femei determină fluctuații hormonale care fac sânii să se simtă umflați, noduli și uneori durerosi, mai ales în zilele dinaintea menstruației.

Citește și:   Tuse - Simptome, cauze, diagnostic, tratament și prevenire

Dacă durerea de sân se datorează fluctuațiilor hormonale, de obicei vei observa că durerea se agravează cu două până la trei zile înainte de menstruație. Uneori, durerea va continua pe tot parcursul ciclului menstrual.

Pentru a determina dacă durerea de sân este legată de ciclul menstrual, ține un jurnal al menstruației și notează când ai durere pe parcursul lunii. După un ciclu sau două, un model poate deveni clar.

Alte cauze potențiale ale durerii de sân includ

  • Structura și dimensiunea sânilor
  • Chisturi mamare, traumatisme, intervenții chirurgicale anterioare la sân
  • Dezechilibrul acizilor grași
  • Medicamente hormonale, inclusiv unele tratamente pentru infertilitate și pilule contraceptive orale
  • Efectul secundar al terapiilor cu hormoni cu estrogen și progesteron
  • Unele antidepresive
  • Menstruație și sindrom premenstrual (PMS)
  • Mastita la alăptare, crăpată, mâncărime, arsură sau vezicule pe mameloane după naștere
  • Efort pentru partea superioară a corpului (greblat, vâslit, lopată)

Opțiuni de tratament și medicamente pentru durerea de sân

Tratamentul durerii de sân depinde de cauza de bază. Tratamentul pentru durerea de sân poate include comprese calde, antibiotice și medicamente antiinflamatoare nesteroidiene pentru durere. Poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta un nodul sau o tumoră la sân. La o mamă care alăptează, pompa de sân poate reduce ingurgitarea sânilor.

Image by unknownuserpanama from Pixabay

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.