
Majoritatea oamenilor experimentează disconfort sau durere abdominală la un moment dat în viața lor. Durerea abdominală (uneori numită durere de stomac sau de burtă) este de obicei resimțită în partea trunchiului de sub coaste, deasupra pelvisului și a inghinului. Poate varia în intensitate de la o durere ușoară la durere severă, invalidantă.
Deși durerea abdominală nu este normală, nu este neapărat gravă și adesea se rezolvă de la sine.
Dar anumite forme de durere abdominală pot indica o stare gravă de sănătate, așa că este important să recunoașteți semnele care ar putea indica că aveți o problemă de bază care necesită asistență medicală.
Cuprins
- Semne și simptome ale durerii abdominale
- Cauzele și factorii de risc ai durerii abdominale
- Cum este diagnosticată durerea abdominală?
- Opțiuni de tratament și medicamente pentru durerea abdominală
- Prevenirea durerii abdominale
- Complicațiile durerii abdominale
Semne și simptome ale durerii abdominale
Durerea abdominală poate lua mai multe forme diferite. Pe lângă cât de severă este, durerea abdominală poate fi descrisă în următoarele moduri:
Durerea generalizată Aceasta se referă la durerea resimțită în mai mult de jumătate din zona abdominală și este tipică pentru virușii stomacali, indigestie sau gaze ca cauză a durerii.
Durere localizată Aceasta se referă la durerea simțită într-o singură zonă a abdomenului și este tipică unei probleme cu un organ precum stomacul, apendicele sau vezica biliară ca cauză a durerii.
Crampe Acest tip de durere vine și pleacă sau își schimbă severitatea sau poziția percepută în abdomen. Crampele sunt rareori grave și sunt tipice pentru gaze, scaune sau menstruație ca cauză a durerii.
Durerea colică La fel ca crampele, acest tip de durere vine și dispare, dar tinde să fie severă și să înceapă și să se termine brusc. Este tipic pentru pietrele la rinichi sau la biliare ca fiind cauza durerii tale, conform Muntelui Sinai.
Este important să-ți suni medicul dacă durerile abdominale sunt atât de severe încât nu te poți mișca fără să simți mai multă durere sau stai nemișcat într-o poziție confortabilă.
Solicitați imediat asistență medicală dacă durerea abdominală este însoțită de oricare dintre următoarele simptome:
- Febră
- Scaun sângeros
- Greață și vărsături care nu se rezolvă
- Pierdere în greutate
- Pielea gălbuie
- Abdomenul foarte sensibil la atingere
- Abdomen umflat
Cauzele și factorii de risc ai durerii abdominale
Deși de obicei nu simțim funcționarea interioară a abdomenului nostru, durerea poate apărea atunci când există o întrerupere a funcționării normale a unui organ sau a unei zone de țesut din interior.
Durerea abdominală poate fi cauzată de inflamație (ca în apendicită , diverticulită sau colită), distensie sau întindere a organelor (ca în obstrucția intestinală sau blocarea unui canal biliar de către calculi biliari ) sau pierderea aportului de sânge (ca în colita ischemică ).
Unele medicamente eliberate pe bază de rețetă și fără prescripție medicală, precum și suplimentele alimentare, pot provoca dureri de stomac. Medicamentele pot face acest lucru prin iritarea stomacului, ducând la greață, durere și diaree, sau prin încetinirea digestiei, ceea ce duce la constipație. Asigurați-vă că verificați eticheta oricărui medicament pe care îl luați pentru a vedea dacă durerea abdominală este listată ca posibil efect secundar.
Potrivit Johns Hopkins Medicine, unele dintre cele mai frecvente cauze ale durerii abdominale includ următoarele afecțiuni de sănătate:
- Sindromul intestinului iritabil (IBS)
- Constipație
- Ulcer peptic
- Pancreatită
- Diverticulita
Potrivit Kaiser Permanente, durerea severă care necesită asistență medicală de urgență poate fi cauzată de următoarele afecțiuni:
- Ruptura anevrismului aortic
- Perforație stomacală sau intestinală
- Torsiunea unui ovar sau testicul (atunci când ovarul sau testiculul se răsucește pe țesuturile care le susțin)
Conform Clinicii Mayo, alte cauze potențiale ale durerii abdominale includ următoarele:
- Indigestie
- Virusul stomacului
- Gastrită
- Crampe menstruale
- Intoxicație alimentară
- Alergii alimentare
- Gaz
- Impactul fecal
- Intoleranță la lactoză
- Boală inflamatorie pelvină
- Hernie
- Litiază biliară
- Pietre la rinichi
- Obstructie intestinala
- Endometrioza
- boala Crohn sau colita ulcerativă
- Infecția tractului urinar (ITU)
- Boala de reflux gastroesofagian (BRGE)
- Apendicită
- Cancer (pancreatic, stomac sau ficat)
- Sarcina extrauterina
- Boala celiaca
- Mușchiul abdominal încordat sau tras
Per Health Copii, la copii, cauzele comune ale durerii abdominale includ:
- Constipație
- Infecția tractului urinar (ITU), în special la fetele cu vârsta cuprinsă între 1 și 5 ani
- Streptococ
- Apendicită
- Alergia la lapte
- Intoxicație cu plumb, adesea prin consumul de așchii de vopsea
- Supărare emoțională
Cum este diagnosticată durerea abdominală?
Cauza durerii abdominale este diagnosticată pe baza istoricului simptomelor, a unui examen fizic și a testelor, dacă este necesar. Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă pună întrebări despre caracteristicile durerii dumneavoastră și dacă aveți vreo afecțiune fizică sau mentală care ar putea contribui la durerea abdominală.
Întrebările medicului dumneavoastră pot aborda următoarele aspecte ale durerii abdominale:
- Unde se află
- Cât de intens este
- Indiferent dacă este plictisitor, înjunghiător, arsuri sau crampe
- Fie că vine și pleacă
- Când experimentezi sau observi cel mai mult
- Indiferent dacă iradiază spre exterior către alte zone ale corpului tău
- De cât timp îl ai
- Indiferent dacă orice activitate sau acțiune par să înrăutățească sau să fie mai bine
Medicul dumneavoastră vă poate întreba, de asemenea, despre istoricul dumneavoastră general de sănătate, despre orice răni recente și dacă ați putea fi însărcinată.
Dacă medicul dumneavoastră suspectează o afecțiune gravă care ar putea necesita tratament, oricare dintre următoarele teste poate fi utilizat pentru a ajuta la diagnosticarea cauzei durerii abdominale:
- Teste de sânge, urină sau scaun
- Radiografia abdomenului
- Ecografia abdomenului
- Tomografia computerizată (CT) a abdomenului
- Clismă cu bariu (radiografie de colon)
- Proceduri endoscopice (introducerea unui tub cu o cameră minusculă prin gură sau rect pentru a vedea zonele din interiorul tractului digestiv)
- Electrocardiograma (ECG sau EKG)
Prognosticul durerii abdominale
Cât durează durerea abdominală și dacă se ameliorează sau se înrăutățește, va depinde de cauza durerii și de modul în care durerea răspunde la orice tratament.
Multe forme de durere abdominală tind să răspundă la măsurile de autoîngrijire sau pur și simplu să se amelioreze de la sine, inclusiv durerea cauzată de constipație, alergii sau intoleranțe alimentare sau viruși stomacali.
Dar durerea abdominală cauzată de afecțiuni acute sau cronice severe poate necesita un tratament amplu înainte de a se ameliora, inclusiv durerea cauzată de apendicită, obstrucție intestinală, ulcer peptic , cancer sau boala inflamatorie intestinală (boala Crohn și colita ulceroasă ).
Durata durerii abdominale
Durerea abdominală poate fi de scurtă durată sau de lungă durată, în funcție de cauza de bază. Poate fi în curs de desfășurare sau recurentă, vine și pleacă la ceea ce par a fi intervale aleatorii sau cu anumite activități sau comportamente.
Cât durează durerea abdominală sau dacă apar și dispar, nu corespunde neapărat cu cât de severă este starea de bază.
Durerea severă care apare brusc necesită asistență medicală imediată. De asemenea, ar trebui să solicitați asistență medicală dacă aveți dureri în curs de desfășurare care crește odată cu mișcarea sau tusea, sau dacă aveți inițial dureri ușoare care devin mai severe în ore sau zile.
Opțiuni de tratament și medicamente pentru durerea abdominală
Remedii și suplimente pentru sistemul digestiv
Tratamentul durerii abdominale depinde de cauza acesteia. În funcție de cauza durerii, cel mai bun curs de tratament poate implica măsuri de autoîngrijire, medicamente fără prescripție medicală sau eliberate pe bază de rețetă sau proceduri, inclusiv injecții cu medicamente sau intervenții chirurgicale, conform Clinicii Cleveland.
Măsuri de autoîngrijire
Durerea abdominală ușoară din cauza tulburărilor digestive poate răspunde la măsurile de autoîngrijire pe termen scurt, cum ar fi următoarele:
- Evitați alimentele solide pentru câteva ore
- Sorbirea de apă sau lichide limpezi
- Odihnește-te până te simți mai bine
- Evitați produsele lactate, citricele, alimentele grase, produsele din roșii, cofeina, alcoolul și băuturile carbogazoase
- Lipiți-vă de alimente blânde, cum ar fi biscuiți, orez, banane sau sos de mere
Nu luați aspirină , ibuprofen sau alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene ( AINS ) pentru durerile abdominale, deoarece aceste medicamente vă pot irita stomacul și, de fapt, vă pot crește durerea, notează Kaiser Permanente.
Opțiuni de medicamente
În general, nu este recomandat să luați medicamente pentru durerile abdominale fără a discuta mai întâi cu furnizorul de asistență medicală, deoarece unele medicamente comune pentru durere vă pot irita tractul digestiv și vă pot agrava durerea.
Dacă aveți o afecțiune de bază care necesită tratament medical, medicul dumneavoastră vă poate prescrie medicamente precum următoarele:
- Medicamente pentru tratarea bolii de reflux gastroesofagian (GERD)
- Antibiotice pentru tratarea infecțiilor
- Medicamente pentru reducerea inflamației
- Tratamente țintite pentru boala inflamatorie intestinală (IBD)
Proceduri și Chirurgie
În cazuri rare, procedurile de birou sau intervenții chirurgicale pot fi necesare pentru a trata eficient durerile abdominale. Aceste proceduri pot include următoarele:
- Injectarea unui agent de amorțire
- Injecții cu corticosteroizi
- Chirurgie de reparare a herniei
- Apendicectomie
Terapii alternative și complementare
Pe lângă măsurile de îngrijire personală, anumite terapii alternative vă pot ajuta să reduceți sau să faceți față durerilor abdominale. Potrivit MedlinePlus, aceste măsuri includ:
- acupunctura
- Hipnoza
- Meditaţie
- Antrenament de relaxare
Prevenirea durerii abdominale
În multe cazuri, durerile abdominale pot fi prevenite prin adoptarea stilului de viață și a alegerilor dietetice care abordează cauza durerii dumneavoastră. Constipația, tulburările digestive și chiar leziunile abdominale pot fi adesea prevenite.
Următorii pași vă pot ajuta să preveniți durerile abdominale:
Bea multa apa. Menținerea hidratată vă poate ajuta să evitați constipația.
Dezvoltați obiceiuri regulate ale intestinului. Mulți oameni se pot antrena să aibă mișcări regulate ale intestinului pentru a evita constipația.
Urmați o dietă echilibrată, plină de fibre. Consumul unei varietăți de fructe, legume și alimente bogate în fibre , cum ar fi cerealele integrale, poate ajuta la susținerea digestiei sănătoase și la reducerea constipației.
Mănâncă regulat și încet. Mâncarea de mese moderate, în loc să aștepți până când îți este foarte foame și să te umpleți, poate ajuta la evitarea durerii cauzate de mâncatul în exces sau de mâncatul pe stomacul gol.
Fă sport regulat. Obținerea unei activități fizice suficientă poate ajuta la prevenirea constipației și la întărirea mușchilor abdominali, ceea ce poate ajuta la prevenirea efortului.
Purtați corect centura de siguranță. Adesea, leziunile abdominale din accidente de mașină pot fi prevenite prin purtarea centurii de siguranță, deoarece este concepută pentru a fi purtată, notează Kaiser Permanente.
Complicațiile durerii abdominale
Durerea abdominală cronică este asociată cu o serie de complicații dăunătoare, inclusiv modificări ale obiceiurilor alimentare și suferință psihologică. Persoanele cu sindrom de colon iritabil (IBS), de exemplu, sunt mai susceptibile de a dezvolta tulburări de dispoziție, cum ar fi depresia și anxietatea , potrivit Clinicii Mayo.
În plus, multe dintre afecțiunile de bază care provoacă dureri abdominale pot duce la complicații grave, inclusiv posibilitatea de deteriorare structurală a sistemului digestiv din cauza infecției, cancerului și tratamentelor acestuia și bolii inflamatorii intestinale (IBD).
Pentru a reduce riscul de complicații, este important să solicitați asistență medicală pentru durerea abdominală dacă este bruscă și severă sau dacă include simptome precum febră, scaun cu sânge, scădere în greutate, greață și vărsături sau umflare vizibilă.
De asemenea, ar trebui să programați o vizită la medic pentru a vă verifica durerea dacă durează mai mult de câteva zile sau vă îngrijorează.
Cercetare și statistici: Câți oameni au dureri abdominale?
Practic, toată lumea se confruntă cu dureri abdominale ocazionale, de obicei din cauza unor afecțiuni minore, cum ar fi tulburări digestive sau constipație.
Este mai greu de determinat câți oameni se confruntă cu dureri abdominale cronice, deoarece aceasta poate fi cauzată de o varietate de afecțiuni de sănătate și nu vine întotdeauna cu un diagnostic clar.
De exemplu, în timp ce 5 până la 7% dintre adulții din Statele Unite au fost diagnosticați cu sindrom de colon iritabil (IBS), prevalența reală a IBS este estimată a fi de 10 până la 15% din populație, conform Colegiului American de Gastroenterologie.
Se crede că constipația este și mai frecventă, afectând aproximativ 20% din populația generală, dar poate afecta oriunde de la 2 până la 27% din populație, în funcție de definiția utilizată. Constipația este deosebit de comună în rândul adulților în vârstă, afectând până la 50% dintre persoanele care locuiesc în casele de bătrâni. Constipația severă este cel mai frecvent întâlnită la femeile în vârstă, potrivit cercetărilor publicate în 2015 în Clinical Interventions in Aging.
Cum vă afectează durerea abdominală cronică creierul – și ce să faceți în privința ei
Cercetările au legat tulburările gastrointestinale funcționale care provoacă dureri abdominale, cum ar fi IBS și constipația, cu tulburările psihologice. Acest lucru se poate explica prin comunicarea greșită dintre creier și intestin, care sunt direct legate. Potrivit Harvard Health Publishing, persoanele cu tulburări gastro-intestinale funcționale au o percepție mai acută a durerii legate de intestin decât alte persoane, deoarece creierul lor este mai receptiv la semnalele de durere din tractul gastrointestinal.
Mai mult, studiile au arătat că tratamentele bazate pe psihologie au fost mai eficiente în ameliorarea simptomelor digestive în comparație cu tratamentul medical convențional.
Condiții conexe ale durerii abdominale
Unele dintre cele mai frecvente afecțiuni asociate cu durerea abdominală includ următoarele:
Sindromul intestinului iritabil (IBS) Această afecțiune este caracterizată de simptome precum diaree, constipație și balonare.
Constipație Dacă nu aveți mișcări intestinale regulate, este posibil să vă simțiți umflat și plin și să aveți dureri ascuțite de gaze în abdomen.
Ulcer peptic Când se dezvoltă o rană în mucoasa stomacului sau a intestinului subțire superior, este posibil să aveți o senzație de arsură similară cu foamea, împreună cu greață, vărsături sau arsuri la stomac.
Pancreatită Inflamația pancreasului poate provoca dureri ascuțite și severe în zona medie superioară a abdomenului, împreună cu greață, vărsături sau febră. Această afecțiune poate fi acută sau cronică.
Diverticulită Când pungile mici din interiorul colonului (intestinul gros) se infectează sau se inflama, este posibil să simți disconfort sau sensibilitate în zona stângă inferioară a abdomenului, conform Johns Hopkins Medicine.
Foto: Freepik