După ziua de muncă și în ziua liberă

0
După ziua de muncă și în ziua liberă
-Anunț-

În țara noastră, tuturor muncitorilor le sânt accesibile cele mai variate forme de odihnă: activitatea sportivă și frecventarea competițiilor sportive, plimbările, frecventarea expozițiilor,  muzeelor, teatrelor, concertelor, cinematografelor, parcurilor culturale, activitatea artistică de amatori si alte distractii culturale. Te poti odihni bine și acasă, in cercul familiei, dedicandu-ți timpul liber educației copiilor, lărgindu-ți orizontul prin citit și asa mai departe.

Fiecare își alege forma de odihnă cea mai potrivită pentru el, corespunzător inclinatiilor si gusturilor sale, și de asemenea stării sanătătii și conditiilor de trai. Unora le place să se odihneaseň in singurătate, In pace si liniste; altii preferă să se distreze in societatea prietenilor si cunoscuților.

După cum s-a exprimat N, G. Cernâșevski: “Odihna este chestiunea cea mai personală… caracterul omului se tredează cel mai mult prin genul de odihnă care este mai uşor şi mai plăcut pentru el”.

Şi astfel, fiecare se odihneşte in felul său. De aceea noi ne limităm aici abia la citeva indicații generale, care ajută la o mai bună utilizare a timpului liber pentru odihnă. Aceste indicații se bazează mai ales pe faptele și regulile care au fost expuse.

Pentru oamenii sănătoși este mai util ca o mare parte din timpul lor liber să nu si-l petreacă in inactivitate totală, ci într-o formă oarecare de odihnă activă. In acest caz, activitatea noastră din timpul odihnei trebuie să se deosebească de activitatea legată de munca de bază. Bunăoară, celor care muncesc intelectual și care își petrec cea mai mare parte din zi la masa li se recomandă o muncă fizică usoară in grădină s.a.

Citește și:   Ce este Inhibiția și excitația în creier?

Un timp cit mai indelungat din timpul liber trebuie petrecut in aer liber. Acest lueru este deosebit de necesar pentru cei care lucrează în încăperi inchise. Dacă aceștia nu locuiesc prea departe de locul de muncă este de dorit ca întreg drumul de acasă la lucru și înapoi sau măcar o parte din acest drum să fie făcut pe jos.

În sfârşit, este important de remarcat și faptul că cea mai valoroasă odihnă este cea plină de emoții pozitive. In această privință desigur trebuie ținut cont înainte de toate de gusturile celui care se odihneşte. Pentru unii o asemenea odihnă reprezintă plimbarea în împrejurimi cu prieteni, plină de voioşie șı râsete, pentru alții frecventarea meciurilor de fotbal, iar pentru alții vînătoarea, pescuitul ș. a.m. d.

Orice formă de odihnă am alege în timpul zilei libere este de dorit ca totdeauna să respectăm o regulă: ziua liberă să fie dedicată în întregime odihnei.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.