Dunstuirea

0
compot de mere
-Anunț-

Fierberea prin procedeul dunstuirii înseamnă încălzirea legumelor în vase bine acoperite, într-o cantitate mică de apă, care după fierbere se foloseşte ca sos, ca ingredient pentru salată. In cazul dunstuirii în fiertură trec mult mai putine substante nutritive decît în cazul fierberii obisnuite. De aceea produsele, fierte în acest fel, sunt mai gustoase şi mai nutritive decît dacă sant fierte într-o cantitate mare de apă.

Pot fi dunstuiti morcovii, guliile, ridichile, bostanul, dovleceii, varza, spanacul, stevia etc. Legumele se taie, se pun în vasul pentru preparat soteuri într-un strat de maximum 20 de cm, se toarnă apă sau bulion în cantitate de 15-20% din greutatea legumelor şi se dunstuiese intr-un vas cu capac, la foc mare. In lichidul care fierbe se adauga 10 g sare la 1 kg legume şi prepararea legumelor se termină la foc slab. Dacă la sfirşitul dunstuirii in vas a rămas foarte mult lichid, acesta se scurge şi se scade prin fierbere separat de legume, apoi se adaugă la legumele gata preparate.

In cazul dunstuirii se recomandă să se pună în vas putin unt.

Se fierb în suc propriu bostanii, dovleceii, roşiile, ştevia şi alte legume, care pierd usor umiditatea prin încălzire. Varza, ridichile, morcovii se dunstuiesc cu adăugare de apă sau bulion.

Acest procedeu de fierbere se recomandă in mod deosebit pentru prepararea hranei copiilor si bolnavilor.

Foto: Freepik

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.