Dozarea medicamentelor

0
-Anunț-

Dozarea sau măsurarea medicamentelor în vederea administrării se face cel mai adesea cu unități de măsură exacte (grame și submultipli pentru sub stanțele solide, mililitri (ml) sau picături pentru cele lichide). În unele situații, adesea se folosesc și unități de măsură relative, arbitrare, la îndemâna oricăruia dintre noi.

Unitățile de măsură aproximative, util să fie cunoscute de toți, sunt următoarele:

-o linguriță – 5 ml = 5 g apă = 6,6 g sirop = 4,5 g ulei

o lingură de supă 15 ml = 15 g apă

paharul de lichior 15-20 ml;

-o ceașcă de cafea = 50 ml;

– paharul de vin = 100 ml;

– paharul de apă = 200 ml.

= 20 g sirop = 13,5 g ulei;

Pentru medicamentele solide, sub formă de pulbere se folosesc: o linguriță rasă cu pulbere 1,5-2,5 g; o linguriță cu vârf cu pulbere 2,5-5 g; – un vârf de cuțit cu pulbere 0,5-1 g. Gradul de umplere și densitatea pulberii influențează marcat cantitatea de medicament conținută în aceste măsuri aproximative. Pentru medicamentele lichide, care se administrează sub formă de picături: 1 g soluție apoasă cuprinde 20 de picături; 1 g alcool diluat 56 de picături;

– 1 g soluție uleioasă diluată = 45-50 de picături.

Mărimea picăturii variază în funcție de lichidul folosit (greutatea specifică, viscozitate), de temperatură ca și de orificiul picătorului sub care este ținut acesta. Datele prezentate corespund picătorului standard, numit picător nor mal” (are diametrul exterior de 3 mm și cel interior de 0,6 mm).

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.