
Hernii dobândite ale mucoasei intestinale prin straturile musculare ale peretelui diverticulii pot fi unici sau multipli. Frecvența lor crește cu vârsta, iar localizarea mai frecventă este pe colonul stâng.
Se manifestă cronic ca o constipaţie cu dureri în abdomenul sting inferior și scaune cu mucozități pătate de sânge, sau prin complicațiile lor, care constau în inflamația diverticulilor, sângerarea lor prin erodarea peretelui unui vas. Rareori hemoragia este masivă; de obicei este ușoară, dar cu repetiție, ducând la anemie.
Diverticulita sau inflamarea diverticulilor poate să ducă la perforare și fistulizare, cu tabloul clinic al unei apendicite stingi: dureri mari în abdomenul inferior sting, febră, ce pot să se agraveze și să ia aspectul unei peritonite, unei ocluzii, fistule, hemoragii, care necesită tratament chirurgical.
Tratamentul medical va fi condus strict de medie, ca primă măsură aplicarea unei pungi de gheață, regim hidric, tratament medicamentos cu antibiotice, sulfamide, pansamente intestinale, restabilirea scaunului.
Pentru prevenirea complicațiilor este necesară evitarea constipației, a clismelor și purgativelor, care favorizează diverticulita.
Diverticulul Meckel este o rămăşiță embrionară cu sediul în segmentul de intestin subțire numit ileon, cauza DINTRE.D.I. la tineri și copii. De 2 ori mai frecventă la băieți ca la fete, este responsabilă de hemoragii, care pot fi masive și dramatice sau moderate și cu repetiție.
Durerea în abdomenul inferior drept, însoțită de hemoragie sub formă de sânge roșu amestecat cu sânge închis la culoare la tineri și adolescenţi obligă pe bolnav să se prezinte la medic pentru diagnostic și tratament, care este exclusiv chirurgical.