In decursul intregii vieti, atat ziua in orele de veghe şi muncă, cat şi noaptea, în timpul somnului cel mai adinc, se desfăşoară in corpul omului o activitate, nu totdeauna perceptibilă, dar permanentă. Aproximativ în fiecare secundă se contractă muşchiul cardiac, asigurînd circulatia neîntreruptă a sangelui în intreg corpul. Aproximativ de 16-20 de ori într-un minut se dilată si se contractă ritmic cutia toracică, cînd aspirînd aer în plămani, cand eliminîndu-l la exterior. Sistemul nervos se găseşte tot timpul în stare de activitate. Muşchii efectuează o intensă activitate mecanică. Se ştie că orice muncă este legată de o cheltuială de energie. De unde se ia energia necesară pentru activitatea muşchilor şi a altor organe?
Această energie este pusă în libertate în corpul nostru atunci cînd substante cu o structură chimică complexă se scindează în substante cu o structură mai simplă. Acest gen de modificări chimice poartă numele de dezasimilatie şi ea are loc în permanentă in organismul viu. In legătură indisolubilă cu aceasta se găsesc procesele de asimilare, adică transformările chimice, care duc la sinteza unor substante cu o structură chimică complexă din substante mai simple şi care au loc continuu in organismul viu. In cursul proceselor de dezasimilare, aşa-zisa energie chimică sau potentială se transformă în energie calorică, electrică şi mecanică, necesare pentru activitatea muşchilor şi altor organe, precum şi pentru mentinerea temperaturii constante a corpului. în cursul proceselor de asimilare se acumulează energie potentială.
Corpul omenesc este format din celule si tesuturi eu structura diferită.
in figură este redată structura microscopică a muşchilor scheletici (1), a epiteliului pluristratificat (2), a epiteliului glandular (3), a muşchilor netezi (4) şi a tesutului conjunctiv lax (5).
Astfel, schimbul de substante în organismul viu este indisolubil legat de schimbul de energie, adică de transformarea unui fel de energie în alta.
Masa principală a corpului nostru, dacă nu tinem seama de apă, este reprezentată de proteine, lipide şi glucide. După structura lor chimică acestea sînt substante foarte complexe, în cursul scindării cărora se eliberează energie. Proteinele, lipidele şi glucidele pătrund în organism prin alimentatie. De aceea se poate spune că alimentele ne servesc ca sursă de energie.
Foto: Freepik