Organismul este in stare să acumuleze mici rezerve din unele vitamine.
Totuşi, dacă aportul de vitamine prin alimentatie este insuficient, aceste rezerve se epuizează rapid.
Uneori, organismul este lipsit de vitamine, chiar în cazul unei hrane preparate din produse bogate în vitamine. Aşa se întîmplă, bunăoară, in cazul unei prelucrari culinare incorecte a produselor, în cursul căreia o foarte mare parte din vitamina C pe care o contin se distruge.
In sfarşit, chiar atunci cand în organism prin hrană se introduce o cantitate suficientă de vitamine, ele pot să fie asimilate prost în intestin, in urma diverselor boli ale stomacului, intestinului şi ficatului. Bunãoară, in unele boli de ficat, in intestin se elimină bilă putină, iar în lipsa acizilor biliari este îngreunată absorbtia grăsimilor, ca şi a vitaminelor A, D etc., care sant solubile în grăsimi.
Iată de ce respectînd regulile igienice generale de alimentatie si prin aceasta prevenind îmbolnăvirea organelor digestive, noi îmbunătătim in acelaşi timp conditiile pentru absorbtia vitaminelor.
Pentru activitatea vitală normală a organismului sant necesare toate vitaminele, dar aici noi vom vorbi pe scurt numai despre cele mai bine studiate, a căror insuficientă în organism este legată de cele mai deseori de o alimentatie incorectă. Dintre acestea fac parte, în primul rand, vitaminele C, B1, B2, PP, A. La alegerea hranei este necesar totdeauna să ne îngrijim ca ea să contină o cantitate suficientă din aceste vitamine.