Digestia in intestin

1
digestia in intestin,stomac,alimentatie
-Anunț-

Din stomac, bolul alimentar trece in porții mici în intestin. Aici se varsă zilnic aproximativ 1 l suc pancreatic, produs de pancreas, organ situat mai jos de stomac. Sucul pancreatic este foarte important pentru digestie, deoarece el conține fermenți care digeră toate componentele esențiale ale hranei: proteine, lipide și glucide.

In intestin ajunge de asemenea 0,5-1 l bilă (pe zi), care are un rol important în digerarea grăsimilor. Bila este elaborată în permanență de ficat şi se acumulecază în vezicula biliară.

În timpul digestiei pătrunde in intestin bilă din vezicula biliară si poate să facă inofensive unele specii de bacterii patogene.

In peretele intestinului subțire există o mulțime de glande microscopice, care produc într-o zi 2-3 l suc intestinal.

Diversele sucuri digestive îmbibă masa alimentelor, o dizolvă și o digeră. Ca rezultat, hrana solidă consumată se transformă în intestine într-o masă lichidă, diluată de sucurile digestive.

Masa alimentară lichidă progresează de-a lungul intestinului datorită peristaltismului astfel se numesc contracțiile și relaxările musculaturii peretelui intestinal, în urma cărora lumenul diverselor porțiuni ale intestinului cand se micşorează, cand se lărgește. Peristaltismul slab este una din cauzele constipației. Mişcările corpului, legate de contracția muşchilor peretelui anterior al abdomenului, ca şi respirația profundă, accentuează peristaltismul intestinal și prin aceasta previn constipația.

Din intestinul subțire, masa alimentară lichidă trece în intestinal gros. La limita dintre intestinul gros și intestinul subțire, primul prezintă o porțiune umflată în formă de pungă, denumită cec, a cărei lungime atinge 6-8 cm. Din cec se desprinde apendicele (denumirea latină appendiz). Inflamația apendicelui se numeşte apendicită. În apendicită adesea survine necesitatea îndepărtării acestuia, ceea ce nu tulbură ulterior cîtuşi de puțin procesul normal al digestiei.

Citește și:   Coada șoricelului (Achillea millefolium)

In intestinul gros exista foarte multe bacterii, care provoaca putrefactia resturilor alimentare.

Alimentele nedigerate, împreună cu o mare cantitate de bacterii moarte, cu celule descuamate ale mucoasei intestinului, și cu o oarecare cantitate de apă se elimină din rect la exterior.

Citește și:

Soarta alimentelor in corpul nostru

Micul stomac izolat

Pranzul fictiv

Medical vector created by brgfx – freepik

- Anunț -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.