Diareele denutritive

0
Diareele denutritive
-Anunț-

În această a doua mare categorie vom include diareele însoţite de eliminarea unor cantităţi mari de elemente nutritive (glucide, lipide, proteine, vitamine), ducând la o denutriţie a organismului. Diareele nutritive sunt mai puţin frecvente decât cele hidrice, dar au totdeauna drept cauză o leziune organică, care influenţează alternativ procesele de digestio și absorbție. Diferențierea dintre diareele hidrice și denutritive nu poate fi făcută decât de medic, pe baza unor examene de laborator. Aspectul scaunului are uneori particularităţi specifice, și anume este mai puţin fluid, mai gros, conține fibre musculare nedigerate și ţesut conjunctiv. Din diareele denutritive menționăm:

Diareele denutritioe prin maldigestie, induse de defecte în secreția gastrică, biliară, pancreatică.

Remedii și suplimente pentru sistemul digestiv

Diareele prin insuficientă gastrică sunt rare, apărând doar în cazurile de agastrie aproape completă: anemia Biermer, gastrita atrofică completă (la bătrâni), rezecția totală sau subtotală de stomac. Tratamentul este complex și urmăreşte suplinirea mecanismelor care nu mai funcţionează corect.

Diareele biliare se datoresc fie unei secreții puternice de bilă (aceste diaree motrice funcţionale se caracterizează prin episoade izolate de evacuare brutală și de aceea nu întră în categoria diareelor denutritive), fie unui deficit de secreție biliară (în litiaza cu obstrucție aproape completă a canalului biliar, ciroză biliară primitivă, tumori de coledoc, cancer de pancreas).

Diareele prin insuficienţă pancreatică sunt de asemenea rare și se datoresc unor pancreatite cronice, cancerului de pancreas, unor anumite operaţii etc.

Diareele denutritive prin malabsorbție intestinală privesc îndeosebi intestinul subțire și au drept efect absorbția redusă de lipide, glucide, proteine, vitamine. Există numeroase boli care induc diareele cronice de acest tip.

Citește și:   Aparatul digestiv

O categorie de boli sunt caracterizate prin anomalii ale mucoasei intestinului. Cea mai frecventă este intoleranţa la gluten, care poate să ia forme grave, singurul tratament eficace fiind suprimarea glutenului din alimentație (orice preparate pe bază de făină de grâu, orz). Bolnavii vor înlocui pâinea cu mămăligă sau orez. O altă intoleranță este cea la lactoză (de asemenea, se suprimă laptele din alimentație). Mai există și alte intoleranțe, de exemplu la ciuperci. Deficitul de lactoză este de obicei dobândit prin boli inflamatorii (rectocolite, boala Crohn, gastrectomie), cu vârsta (după 40 de ani enzima responsabilă – lactaza – scade).

O altă categorie se referă la anumite defecte imunitare, mai ales hipogammaglobulinemia. Mai există de asemenea și alte boli, relativ rare, sau care nu se întâlnesc în ţara noastră.

În sfârşit, unele medicamente pot provoca nu numai diaree dehidratantă, dar și iniţial denutritivă (anumite antibiotice cu spectru larg).

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.