Diareea – Copilul bolnav

0
-Anunț-

Schimbarea consistenței materiilor fecale la sugarii care au avut totdeauna scaune bune, legate, arată de obicei o infecție intestinală. Diareea trebuie considerată severă dacă:

– scaunele sunt lichide, numeroase;

– scaunele au puroi, sânge;

– apar și vărsături; febra este de 39 grade sau mai mare;

– sugarul este obosit, somnolent, ,,se trage“ la față, capătă cearcăne la ochi.

Mama nu va încerca nici un tratament din proprie inițiativă, ci va face apel la medic. Până ce copilul capătă asistență medicală, cea mai bună conduită este următoarea:

Sugarul alimentat natural poate fi lăsat să sugă obișnuit numai cât vrea. Între supturi i se va da ceai îndulcit cu zaharină. Dacă sugarul varsă i se va da numai ceai rece, treptat.

Sugarul alimentat mixt poate fi lăsat să sugă numai la sin completat cu ceai, dacă diareea este ușoară. În caz de diaree severă se procedează ca la alimentația artificială.

Sugarul alimentat artificial. a) Diareea ușoară: reducem temporar concentrația laptelui și a zahărului la 50%, în raport cu ceea ce primea sugarul înainte, diluăm laptele numai cu mucilagiu de orez, lăsăm sugarul să mănânce numai cât dorește, fără să îndesim ritmul meselor și completăm cu ceai. Dacă sugarul primea o alimentație diversificată, oprim temporar alimentele mai solide (griș cu lapte, pireu, mere rase, gălbenuș) și le înlocuim cu mese compuse din jumătate supă de morcovi și jumătate lapte preparat ca mai înainte).

b) Diareea severă; numai apă fiartă și răcită sau ceai cu zaharină, câte 25-50 mililitri la fiecare 1-2 ore, dacă sugarul manifestă dorința să bea. După 12, uneori chiar 24 de ore (în care timp a primit o cantitate de apă sau ceai cel puțin egală cu cantitatea de lapte pe care o primea înainte de boală) vom începe să administrăm sugarului supă de morcovi.

Citește și:   Vărsăturile - Copilul bolnav

Supa de morcovi (pentru 1 litru). Morcovii se spală și se curăță de coajă. 500 grame morcovi (300 grame pentru sugarii sub 3 luni) se taie în felii foarte subțiri sau se rad pe răzătoare. La acești 500 (300) grame morcovi rași se adaugă 1 litru de apă și se fierbe 2 ore la foc mic sau 1/2 –314 oră la oala sub presiune. Morcovii se trec printr-o sită deasă, adăugindu-se lichidul în care au fiert. Se trece de atâtea ori prin sită, până ce toată pasta de morcovi rezultată este omogenă. Este preferabil să fie pasați prin mixer. Se readaugă apa până la cantitatea inițială și un vârf de cuțit cu sare. Se mai dă încă un clocot cu totul. Se răcește brusc și se poate păstra 24 de ore la rece. Înaintea fiecărei mese se agită supa, pentru ca pasta de morcovi să se resuspende în apă, se ia numai cantitatea necesară pentru fiecare prânz și se încălzește la 37 grade. Se dă imediat copilului; această porție o dată ce a fost încălzită, nu mai poate fi păstrată pentru mesele următoare. Supa de morcovi va fi administrată nu mai la mese, în locul alimentației obișnuite și în cantități echivalente; eventual vom da în prima zi cantități mai mici și ceva mai des (de exemplu 6 mese la 3 ore a 100-150 ml, în loc de 5 mese a 200 ml). Intre mese numai ceai! Dacă sugarul a avut și vărsături, vom începe cu supa de morcovi la cel puțin 12 ore după oprirea vărsăturilor și încercăm toleranta sugarului cu cantități mici (50 grame la început și urcăm treptat la 80-100 grame la fiecare 3 ore). Acest regim va fi menținut 24 de ore; medicul va preciza intre timp conduita ulterioară. Copiii de 1-2 ani vor lua supă de morcovi cu sare sau mere rase câte 150-250 grame la fiecare 3-4 ore, timp de 24 de ore. Dacă varsă se va proceda ca mai înainte.

Citește și:   Curățarea biberoanelor și a tetinelor

Copiii peste 3 ani nu acceptă de obicei supa de morcovi. De aceea le oferim numai mere rase în primele 24 de ore; în lipsa lor, terci de orez fiert în apă, pline albă prăjită, supă de zarzavat cu sare, îngroșată cu morcovii trecuți prin sită și griș sau orez.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.