Despre structura sistemului nervos

0
structura sistemului nervos
-Anunț-

Sistemul nervos este format din un număr enorm de celule nervoase și din prelungirile lor. In cursul dezvoltării filogenetice a sistemului nervos, de a lungul multor milioane deani, anumite grupe de celule nervoase s-au specializat. Unele din ele (senzitive) pot doar să recepționeze excitația și să o transmită la centrii nervoși; alte celule pot numai să provoace activitatea anumitor organe, de exemplu contracția muşchilor sau secreția glandelor, sau modificarea lumenului vaselor sanguine ş. a. m. d.

Grupuri de celule nervoase sunt răspîndite în întreg corpul sub forma ganglionilor nervoşi, dar acumularea lor cea mai mare se întîlneşte în creier și măduva spinării. Creierul omului cântărește aproximativ 1,4 kg. Măduva spinării reprezintă segmentul inferior al sistemului nervos central și este situată în interiorul coloanei vertebrale.

De la celulele creierului și măduvei spinării, ca și de la celulele ganglionilor nervoşi se răspândese în întreg corpul prelungiri lungi voase – care adunându-se împreună formează nervii.

Sistemul nervos asigură legătura organismului cu mediul înconjurător și de asemenea legătura dintre părțile componente ale organismului, fără de care nu poate exista un organism unitar.

Rolul hotărâtor în adaptarea organismului la diverse condiții din mediul înconjurător îl joacă sistemul nervos central și segmentul său superior scoarța emisfcrelor cerebrale (scoarța cerebrală) aproximativ 14 miliarde de celule nervoase – fibrele nervoase unde sunt concentrate.

Răspunsul organismului la excitație

Orice organism viu este supus permanent influenței mediului înconjurător. Toate modificările posibile în acest mediu, adică scăderea sau ridicarea temperaturii, umidității și presiunii atmosferice, vântul, lumina, sunetele – cu un cuvânt orice proces fizic sau chimic din mediul extern – influențează într-un fel sau altul organismul viu.

Citește și:   Pancreasul. Structură, funcții și afecțiuni

Toate aceste fenomene, care au loc în mediul înconjurător, ca şi cele care apar în organismul însuşi şi care îl influențează într-un sens sau altul, poartă denumirea în fiziologie de excitanți. Noi spunem că organismele vii posedă excitabilitate. Acest lucru înseamnă că drept răspuns la diverse excitații apar în organism diferite modificări. Organismele vii pot trăi numai în cazul când drept răspuns la influența mediului înconjurător se adaptează la el. Repetand cuvintele lui I.P. Pavlov, în acest caz se prduce ,echilibrarea“ organismului cu mediul înconjurător.

La animalele superioare și la om, răspunsul la diverşi excitanți se realizează cu ajutorul sistemului nervos.

Computer vector created by brgfx

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.