Despre alimentație

0
Despre alimentație
-Anunț-

Domeniul alimentației este tocmai acela în care se fac cele mai grave erori. Omul modern se hrănește într-un mod nesănătos; nu numai că mănâncă prost. dar mănâncă și prea mult. Dacă am crede o anchetă care a avut acest obiect, o persoană din două suferă din cauza excesului de greutate. Alimentația proastă și excesul de greutate (depășirea cu peste 10% a greutății normale) au un efect nefast asupra aparatului motor, ca și asupra scheletului. Supraîncărcarea la nivelul articulațiilor, în special în partea inferioară a corpului, accelerează într-un asemenea mod fenomenele naturale de uzură, încât un număr tot mai mare de persoane tinere suferă de artroză sau de alte boli reumatismale.

Cu cât excesul de greutate este mai mare, cu atât se mărește și pericolul morții datorate unei maladii coronariene (angina pectorală, infarct miocardic), ceea ce înseamnă o depășire a mediei cu peste 60%. Ateroscleroza, principala cauză a majorității bolilor cardio-vasculare. Își are – după cum se știe -originea în alimentația nesănătoasă.

Excesul de greutate este considerat, de asemenea, ca una dintre cauzele anumitor afecțiuni canceroase, ca, de exemplu, cancerul intestinelor. Statisticile arată, totodată, că peste 30% dintre obezi mor ca urmare a bolilor de ficat sau a diabetului. La operații, obezii mor într-un număr de două ori mai mare decât persoanele cu greutate normală.

Aceste câteva cifre. atât de grăitoare, vor să arate următorul fapt: astăzi. majoritatea oamenilor sunt supra-alimentați și, de aceea, își pun în pericol sănătatea. Oricare ar fi cauza- alimentația în exces este deseori urmarea unui stres psiho social sau a unei frustrări de moment persoanele respective absorb mai multe calorii decât consumă.

Citește și:   Reptilele în farmacologie

Cea mai mare greșeală făcută în domeniul nutritici privește absorbția excesivă de hidrați de carbon, lipsiți de valoare nutritivă, care se găsesc mai ales în Zahar, dulciuri, alimente îndulcite, făină rafinată, ca și în numeroase băuturi alcoolice. Organismul nu este în măsură să exploateze aceste calorii excedentare, ci le înmagazinează ca depuneri de grăsimi, de îndată ce ficatul dispune de rezervele sale de glicogen.

Orice persoană care suferă de exces de greutate și nu dorește să-și scurteze viața într-un mod stupid, trebuie să-și schimbe radical modul de alimentație, adică nu numai să mănânce mai puțin, ci să mănânce altfel. Absorbția de calorii trebuie să fie adaptată consumurilor reale.

Rezultatele senzaționale obținute în cercetările făcute asupra animalelor arată că o reducere a cantității de hrană, mai ales în cazurile de exces de greutate. are ca rezultat prelungirea vieții: animalele care au primit numai 60% din cantitatea de furaje, au înregistrat un procent de supraviețuire mai mare de 3 până la 7 ori.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.